Pluimveehouderij

Nieuws 763 x bekeken

PPE wil snelle verkleining beperkingsgebied vogelgriep

Den Haag - Tot nu toe zijn alle bedrijven in het beperkingsgebied rondom het besmette vogelgriepbedrijf in Kelpen-Oler negatief.

Dat blijkt uit de serologische testen. De laatste uitslagen worden vrijdag verwacht waardoor een verkleining van het beperkingsgebied mogelijk snel kan worden ingevoerd.
Of het verkleinen van de 3-kilometer zone rondom het besmette bedrijf mogelijk is wordt vrijdag door het ministerie van ELI en het crisisbeleidsteam bekeken. Door het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) is aangegeven dat de sector voorkeur heeft voor een snelle verkleining van het gebied zodat (broed)eieren en pluimvee weer kunnen worden afgevoerd en een nieuw koppel pluimvee kan worden opgezet.
Inmiddels heeft de NVWA voorbereidingen getroffen voor het verkleinen van het gebied. Verwacht mag worden dat in het verkleinde gebied met een straal van 1 km rondom het besmette bedrijf, nog twee kalkoenbedrijven (het besmette bedrijf en een tweede locatie van dat bedrijf) en een bedrijf met leghennen zullen liggen. Voor het ingesloten legbedrijf zal een voorziening worden getroffen dat ook dat bedrijf na de verkleining van het gebied weer eieren af kan voeren.
Dr. Helmut Theißen, leider van de Veterinaire Dienst van de Kreis Viersen in Nordrhein Westfalen (Duitsland) heeft in verband met de besmetting met laagpathogene volgegriep in Kelpen-Oler opgeroepen om alle pluimvee binnen te houden. De Kreis Viersen grenst tussen Venlo en Roermond aan Nederland. In de Kreis liggen 35 pluimveebedrijven met meer dan 100 stuks pluimvee per bedrijf. In totaal wordt in de Kreis Viersen op 1.253 adressen pluimvee gehouden.

Of registreer je om te kunnen reageren.