Pluimveehouderij

Nieuws

PPE vreest gevolgen verbod silicapoeder

Zoetermeer – Het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) vreest grote negatieve gevolgen als het College toelating en gebruik gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) het gebruik van silicapoeder als middel tegen bloedluis gaat verbieden.

Het PPE heeft in verband hiermee een brief naar het Ctgb gestuurd.
Silicapoeder valt onder de regeling uitzondering bestrijdingsmiddelen en mag op grond van die uitzondering worden gebruikt tegen bloedluizen. Het Ctgb is echter van plan die regeling in te trekken, waarmee ook de toelating van silicapoeder tegen bloedluis vervalt. Een pluimveehouder die het middel dan gebruikt voor deze toepassing is in overtreding.
Het PPE wijst in zijn bief aan het Ctgb op de bloedluisproblemen in de sector en wijst er ook op dat er veel energie is gestoken in de doorontwikkeling van de silicatoepassing. Er zijn feitelijk geen andere middelen beschikbaar tegen bloedluis, en dus is silicapoeder van groot belang voor deze toepassing. Een officiële toelating van het poeder als bestrijdingsmiddel is een langdurige zaak. Het PPE pleit daarom voor een langere overgangsperiode, mocht de regeling uitzondering bestrijdingsmiddelen worden ingetrokken.

Of registreer je om te kunnen reageren.