Pluimveehouderij

Nieuws

Minder Campylobacter door grootschalige ruimingen

Bilthoven - Er is een verband tussen het ruimen van pluimvee in 2003 en de daling in het aantal Campylobacter-besmettingen bij mensen in dezelfde periode.

Dat concludeert een groep Nederlandse onderzoekers. De onderzoekers (onder andere van het RIVM en Utrecht Universiteit) wilde weten of er een verband was tussen het ruimen van meer dan 30 miljoen kippen tijdens de vogelpestuitbraak in 2003 en de daling die vanaf dat jaar te zien was in het aantal Campylobacter-besmettingen bij mensen.
Volgens de gegevens die bekend waren daalde het aantal Campylobacter-besmettingen van 40,8 patienten per 100.000 mensen (2002) naar 33,3 in 2003. In de periode 2004 tot 2008 steeg het weer naar 40,0 tot 43,8 patienten per 100.000 mensen.
De onderzoekers toonden aan dat in 2003 de grootste daling in het aantal Campylobacter-besmettingen (min 70 procent) te zien was in de gebieden waar ook de ruimingen van het pluimvee plaatsvonden. In dit gebied werden tijdens de ruimingen 1 groot slachthuis (met 2 locaties) en 1 klein slachthuis gesloten. Veel pluimveebedrijven werden geruimd en stonden leeg. In de periode 2002 en 2003 werd ook minder pluimveevlees verkocht (min 12 procent).
Het verminderen van de besmettingsbron van Campylobacter door het ruimen van kippen, het sluiten van slachthuizen en het eten van minder pluimveevlees in 2003 liet een daling zien in het aantal Campylobacter-besmettingen. De onderzoekers konden dit echter niet hard maken. Volgens hen kan de daling in Campylobacter-besmettingen ook te maken hebben met dat burgers voorzichter en hygienischer gingen werken met kip.
Deze onderzoeksresultaten worden gepubliceerd in de maart editie van het wetenschappelijk tijdschrift ‘Emerging Infectious Disease journal’.

Of registreer je om te kunnen reageren.