Pluimveehouderij

Nieuws 656 x bekeken laatste update:8 mrt 2012

Recente uitbraken Mycoplasma doorbreken dalende trend

Deventer – Sinds de sectorbrede introductie van een controleprogramma is het voorkomen van Mycoplasma gallisepticum-infecties (Mg) in de gehele pluimveesector van 1999 tot 2011 gedaald. Dit meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

In de vleeskalkoenen- en legsector is het percentage besmettingen de laatste elf jaar gedaald (leg van 10,5 procent naar 2 procent en vleeskalkoen van 12,5 naar 1,5 procent). Tot voor kort bleef het aantal gevallen per jaar in de reproductiesector beperkt tot nul tot een uitbraak. Recent is echter sprake van een toename in het aantal uitbraken in deze sector (twee uitbraken vierde kwartaal 2011 en een uitbraak eerste kwartaal 2012).
De GD benadrukt dat deze daling niet betekent dat er geen risico’s meer zijn om met M. gallisepticum geïnfecteerd te kunnen raken. ”Alertheid voor deze kiem blijft belangrijk”, aldus de GD.

Of registreer je om te kunnen reageren.