Pluimveehouderij

Nieuws 818 x bekeken

Methode voor natuurlijke weerstand tegen maag- en darmbacteriën

Kopenhagen - Deense onderzoekers hebben een methode gevonden om vleeskuikens resistenter te maken tegen campylobacter.

Dat meldt het voedsel- en veterinair onderzoeksinstituut DTU Veterinærinstitut. De hier ontwikkelde methode voorziet in de inzet van antistoffen die door het eigen immuunsysteem van de kuikens worden gevormd. Deze antistoffen kunnen uit het bloed worden gehaald dat anders in de slachterijen wordt weggegooid. Het gaat daarbij om immuunglobuline, een proteïnesoort. Dit kan nadat het uit het bloed is gehaald aan het voer worden toegevoegd in de vorm van poeder.

DTU-onderzoeker Peter Heegaard ziet hiervoor ook perspectieven bij de preventie tegen andere bacteriën, zoals salmonella, coli, clostridium en andere. Tevens hoeft de methode zich niet te beperken tot vleeskuikens, maar kan die ook worden toegepast bij varkens, koeien etc. Ook bij mensen zelf kan de weerstand tegen maag- en darmbacteriën door het innemen van extra immuunglobuline worden verbeterd. Afgezien daarvan kan deze ook worden gewonnen uit melk. Het instituut experimenteert met de winning uit wei, nevenproduct van de kaasbereiding.

Of registreer je om te kunnen reageren.