Pluimveehouderij

Nieuws 5313 x bekeken 8 reacties

Meer leghennen opzetten dan rechten was praktijk

Epe – Het opzetten van meer leghennen dan waarvoor de pluimveehouder rechten heeft, is een aantal jaren staande praktijk geweest.

Dat zegt Jan Willem Lagerweij, voorzitter van de kring leghennenhouders van de NOP. Volgens Lagerweij heeft de sector nu strakke afspraken om dit niet meer te doen. Lagerweij doet zijn uitspraken naar aanleiding van de actie van de VWA bij broederijen, eerder deze week.
Door 2 procent meer dieren op te zetten dan waarvoor rechten waren, werd ingespeeld op te verwachten uitvalspercentages. De marge stond ook in de IKB-regeling voor de legsector, zo geeft Lagerweij aan. ”Die IKB-regeling is in het kader van de controle op controleregeling voor de legsector ook voorgelegd aan de overheid en goedgekeurd”, aldus Lagerweij.
De overheid heeft de fout echter onderkend. Ook de Dierenbescherming heeft geageerd tegen deze praktijk en nu is de situatie zo dat sinds augustus vorig jaar deze marge niet meer gehanteerd mag worden. Alles wat voor 1 augustus vorig jaar echter is uitgebroed, valt nog onder de oude regeling. Het is dus mogelijk dat er nu nog bedrijven zijn die een koppel vrij jonge hennen hebben zitten dat voor 1 augustus is uitgebroed en waarbij de marge nog wel is gehanteerd.
In de huidige scharrelsystemen, waarbij de hennen loslopen, is het vrijwel ondoenlijk de dieren te tellen. De eiproductie is dan de enige indicator voor de omvang van de hennenstapel. Een koppel dat volop legt en in zijn topproductie zit komt op een legpercentage uit van maximaal 98 procent.

Laatste reacties

 • Tonnis

  Volgens mij haalt men hier, het stelsel van pluimveerechten, en de ikb regeling
  door elkaar. De auteur weet niet waarover hij schrijft.

 • jwvk

  Deze meneer heeft de bel gehoord, maar weet niet waar de klepel hangt? Die hangt vast in een ander stukje die hij wilde schrijven

 • Roy Tomesen

  Wat een dwaas verhaal, zijn dit nu onze belangenbehartigers.
  Om te voorkomen dat er jonge hennen zouden moeten worden gedood omdat er meer hennen uit de opfokstal kwamen dat dat de legpluimveehouder in zijn stal mag houden is er binnen de KAT en IKB een regeling gekomen dat er tot 2% meer jonge hennen mogen worden opgezet (als deze uit de opfokstal komen, door bijvoorbeeld een lage uitval in de opfok. Doordat we met zijn allen in plaats van 100%, 102% jonge hennen zijn gaan bestellen is deze uitzonderingregeling terrecht opgeheven.
  Dit hele verhaal staat compleet los van de pluimveerechten discussie. Voor iedere gehouden hen moet je een pluimveerecht hebben. Kippen waarvoor een boer geen rechten heeft zijn illegaal. De pluimveehouders die op deze manier kippen houden plegen in mijn ogen een economisch dellict en moeten daarvoor keihard worden gestraft.
  Dit verhaal van dhr. Lageweij slaat danook helemaal nergens op, laat U aub goed informeren en loop niet namens de sector zulke onzin te verkopen. Ik schaam mij zeer diep met dit soort teksten dat ik lid van de NOP ben.
  Roy Tomesen

 • g.schutmaat1

  gelukkig heeft meneer Moesker meer verstand van varkens

 • zentsbeheer1

  Kan Boerderij.nl niet even een betere verklaring als nieuws plaatsen, deze kop boven deze foute uitleg van de situatie gaat anders een eigen leven leiden.
  Men leest soms zo oppervlakkig en in deze tijd regeerd de waan van de dag,
  rommelen met pluimveerechten is zeker geen praktijk !

 • heijinkeieren1

  Van zowel boerderij.nl als met name van onze belangenbehartigers had ik toch echt meer kennis van zaken verwacht. Twee dingen door elkaar halen en dan ook nog eens het houden van meer hennen dan rechten wegwuiven met 'dat doet iedereen' ECHT NIET. Daar moet juist op gehandhaafd worden en dat zouden de heren belangenbehartigers moeten stimuleren. Minder (illegale) hennen geeft ons een betere prijs en bovendien een beter kloppende kostprijs voor de boeten die zich wel aan de regels houden. Voor meer toelichting waar nodig kan men denk ik iedereen die hier reageert wel benaderen.

 • mts.thomassen1

  zou dhr Lagerweij een telefoontje gehad hebben van een broederij misschien?

 • j.w.lagerweij@hetnet.nl

  De reactie van ondergetekende ging niet over pluimveerechten maar over het opzetten van meer hennen dan het aantal dat op bases van de stalinrichting is toegestaan. Vandaar dat ik de genoemde 2% heb genoemd en de uitleg dat dit vrij gebruikelijk was en toegestaan binnen de destijds geldende KAT en IKB-EI regelingen. Formeel was deze 2% regeling niet toegestaan volgens het huisvestingsbesluit. De koppeling met pluimveerechten is door mij nadrukkelijk niet gemaakt en/of bedoeld. Laat er geen misverstand over bestaan dat ik bij elke overtreding van regelgeving, mij inzet voor strakke handhaving daarvan. Daarbij maakt het mij niet uit of het nu gaat om achterwege laten van AI monstername, te kort aan pluimveerechten, meer hennen plaatsen dan toegestaan, het niet melden binnen het kader van het Early Warning Systeem of anderszins. Overtreding van regelgeving schaadt het imago van de sector en dat moet bestreden worden. Minstens zo belangrijk is het dat pluimveehouders die zich wel aan de regels houden, bij het niet aanpakken van de overtreders in een nadeliger positie worden geplaatst en dat zullen we zoveel mogelijk voorkomen en dus eisen dat er wordt opgetreden. De uitspraak zoals ik die heb verwoord betrof dus het feit dat het gebruikelijk was dat pluimveehouders tot 102% van het aantal dieren zoals op het certificaaat staat vermeld, opzetten op 21 weekse leeftijd omdat dat simpelweg was toegestaan binnen KAT en IKB-EI. Niet meer en niet minder.

  Jan Willem Lagerweij.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.