Pluimveehouderij

Nieuws

LLTB: veel spanning in vogelgriepgebied

Kelpen-Oler - Het ruimen en instellen van een beperkingsgebied naar aanleiding van vogelgriep in Kelpen-Oler geeft veel onrust bij de pluimveehouders.

Dit heeft vooral te maken met het pluimvee-intensieve gebied waar de uitbraak is geconstateerd. Noud Janssen, voorzitter van de LLTB spreekt van een trieste situatie voor het getroffen bedrijf. “Er was geen ziektebeeld bij de kalkoenen, bij screening voor de slacht kwam het virus aan het licht”, aldus Janssen. In vergelijking met de eerdere uitbraken van laagpathogene vogelgriep is de impact bij deze uitbraak groter omdat het om veel dieren gaat in een pluimvee-intensief gebied. De LLTB is zeer alert wat er de komende dagen gaat gebeuren en gaat de pluimveehouders in het gebied ondersteuning bieden waar nodig.
Volgens Jan Wolleswinkel, voorzitter van de NOP/LTO hebben we nu te maken met een andere situatie dan de vogelgriepuitbraken van vorig jaar. “We hadden een paar gevallen van laagpathogene vogelgriep, maar de bedrijven lagen niet in een pluimvee-intensief gebied zoals nu. Er moesten daarom minder bedrijven gescreend worden waardoor het beperkingsgebied ook snel kon worden opgeheven”, aldus Wolleswinkel.
Het ingestelde beperkingsgebied van drie kilometer treft de handel in eieren, levende dieren en afgifte van mestexportcertificaten. Rusland, Kazachstan en Wit-Rusland hebben de grenzen inmiddels dichtgegooid voor Nederlandse broedeieren en eendagskuikens. Consumptie-eieren mogen het gebied niet uit. In het beperkingsgebied zijn achttien legpluimveebedrijven gevestigd. Volgens Wolleswinkel is dit voor de legpluimveebedrijven nog niet een groot probleem. “De eieren een week niet afleveren is nog te overzien, de bedrijven bewaren de eieren op pallets of in containers. Het echte probleem zit bij de broedeieren, deze worden doorgaans tweemaal per week afgeleverd”, zegt Wolleswinkel.
Volgens Hans Verkerk van Cumela Nederland heeft het instellen van een beperkingsgebied voor de mestdistributie in het beperkingsgebied geen grote gevolgen. Er wordt niet veel pluimveemest op het land gebracht in deze regio. Wel duren de aanvraagprocedures voor mestexporteurs uit heel Nederland nu een dag langer. “De exportcertificaten die normaal gesproken automatisch worden afgegeven moeten nu handmatig worden geaccodeerd omdat we te maken hebben met vogelgriep. Dit geldt voor alle onbewerkte mest uit heel Nederland. Een dierenarts van de NVWA moet nu handmatig accoderen of de mest uit het beperkingsgebied komt of niet. Dit gaat waarschijnlijk nog een paar weken duren“, aldus Verkerk.

Of registreer je om te kunnen reageren.