Pluimveehouderij

Nieuws 372 x bekeken laatste update:21 mrt 2012

Juridische stappen tegen zes kooibedrijven

Den Haag – Het ministerie van landbouw heeft bij zes legpluimveebedrijven met kooihuisvesting juridische stappen aangekondigd omdat de bedrijfsvoering in strijd met de regels is.

Sinds 1 januari geldt in Europa een verbod op het houden van legkippen in legbatterijen. 57 van de 919 legkippenbedrijven in Nederland hebben bij Dienst Regelingen gemeld dat ze een of meerdere stallen hebben die nog niet voldoen aan het kooiverbod. Bij 40 bedrijven (2,5 miljoen legkippen) is het verzoek voor een tijdelijke voorziening gehonoreerd. Deze bedrijven moeten de productie op de huidige manier uiterlijk 1 juli 2012 beëindigen. 27 van deze bedrijven zijn bezig met de vergunningprocedure voor koloniehuisvesting.
Bij zeventien bedrijven is het verzoek voor uitstel niet goedgekeurd. Elf bedrijven hebben de productie inmiddels beëindigd, bij zes bedrijven heeft het ministerie een traject van bestuursdwang aangekondigd. Doel is dat de leghennen op deze bedrijven zo snel mogelijk worden afgevoerd.
Bij uitvoering van bestuursdwang worden de nog aanwezige kippen door de NVWA afgevoerd naar een slachterij en op dat moment aanwezige eieren worden vernietigd. De kosten hiervan zijn voor de pluimveehouder.
Bedrijven met een ontheffing voor productie tot 1 juli van dit jaar worden ook door de NVWA gecontroleerd op naleving van de voorwaarden.
De VWA heeft tot nu toe 70 bedrijven gecontroleerd die stonden geregistreerd als legbatterijbedrijf die geen melding voor een tijdelijke voorziening hebben gedaan. Hierbij bleek dat 69 bedrijven niet meer in productie waren. Bij één bedrijf werd bestuursdwang aangekondigd, waarna de pluimveehouder de dieren heeft afgevoerd.
Naast Nederland kregen ook België, Frankrijk, Polen, Letland, Hongarije, Spanje, Portugal, Italië, Roemenië, Bulgarije, Griekenland en Cyprus een aanmaningsbrief. ”In de meeste lidstaten waar de omschakeling nog niet is voltooid, is nog sprake van een aanzienlijk aantal bedrijven met leghennen in legbatterijen, waarbij de vertraagde omschaking ook wordt toegeschreven aan financieel-economische oorzaken”, aldus Bleker.

Mariska

Of registreer je om te kunnen reageren.