Pluimveehouderij

Nieuws 4 reacties

Industrie kampt met eierschaarste

Brugge - De schaarste aan eieren brengt de industrie in de problemen. De European Egg Processors Association (EEPA) luidde woensdag de noodklok.

Eieren worden verwerkt in tal van producten, van pasta tot cake. Veel voedselfabrikanten hebben te maken met lopende contracten en kunnen de hoge eierprijzen voorlopig niet doorberekenen.

De eierschaarste wordt veroorzaakt door nieuwe eisen aan kooien, waardoor veel boeren hun stallen moeten ombouwen en tijdelijk minder produceren.

De groothandelsprijzen van eieren zijn in korte tijd meer dan verdubbeld. Met Pasen in aantocht zullen consumenten meer eieren kopen en zal de schaarste verder toenemen.

De nieuwe regels van de Europese Unie werden op 1 januari van kracht. Volgens de EEPA is de productie van eieren afgenomen met 10 tot 15 procent oftewel met zo'n 200 miljoen eieren per week. De organisatie vreest dat de ,,eiercrisis'' nog dit hele jaar kan duren of zelfs ook nog kan aanhouden in volgend jaar.

EEPA doet een beroep op klanten van de eierverwerkers om akkoord te gaan met hogere prijzen.

Laatste reacties

 • John*

  met 10 tot 15 % minder productie 1000% meer winst.. met een beetje wijsheid houd je als sector de productie op dit niveau.

 • pluimveevanbeek

  Verwerkers schaam jullie. Vorig jaar om deze tijd hebben wij jullie niet gehoord. Een pluimveehouder kan wel een jaar onder kostprijs werken maar jullie niet?

 • kempisch varken

  laat ons hopen dat het snel 2013 is, dan kan de varkensprijs ook eens omhoog!

 • Wian

  de industrie heeft de aanval op de eierprijs al ingezet Epo twittert gisteren al vrijeval eierprijs ingezet, eerste tekenen van manipulatie eierenmarkt

Of registreer je om te kunnen reageren.