Pluimveehouderij

Nieuws 3 reacties

’Import goedkope Europese kip is verantwoording ontwikkelingsland'

Den Haag – Het effect van de import van goedkoop vlees voor de lokale productie in Afrika is in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van de importerende landen zelf.

Daarnaast moeten exporterende landen handelsverstoring voorkomen door alle vormen van exportsteun af te schaffen en negatieve handelseffecten van de interne steun voor eigen producenten tegen te gaan. Dat schrijven staatssecretaris Ben Knapen (buitenlandse zaken) en Henk Bleker (landbouw) in reactie op Kamervragen van Groenlinks en PvdA over het dumpen van kippenvlees in Afrika. ”Het is de verantwoordelijke van de overheid van het betreffende land om bij een dergelijke beslissing de verschillende binnenlandse belangen van regering, consument, lokale boeren en regionale markten tegen elkaar af te wegen.”
De bewindspersonen erkennen dat de import van goedkope Europese kip tot schade kan leiden voor lokale producenten op de Afrikaanse markt. Ze wijzen hierbij ook naar het gebrekkige concurrentievermogen van de lokale pluimveesector. ”Ontwikkelingslanden hebben binnen de WTO-afspraken de ruimte om de eigen markt af te schermen om ongewenste gevolgen van de import van bepaalde producten teniet te doen”, aldus de bewindspersonen. Ontwikkelingslanden kunnen bijvoorbeeld de importtarieven verhogen.
Het exporteren van pluimveevlees naar Afrikaanse landen kan mensen in stedelijke gebieden de mogelijkheid bieden om goedkoper pluimveevlees te kopen dan wanneer het afkomstig is van de lokale productie, hetgeen van belang kan zijn in het kader van voedselzekerheid.

Laatste reacties

  • Hans Brasil

    Een fraai omschreven argument om dumping in arme landen, met middels EU subsidies onduurzaam geproduceerd kippenvlees , goed te keuren. En dan daarna de consument weer lekker maken om vooral toch maar fair trade producten aan te schaffen. Kotsmisselijk!! Als je op de wereldmarkt niet kunt meedoen, of alleen via subsidies en marktbeschermings tarieven, wat doe je als EU dan nog in vredesnaam in de WTO?? Dit is nou puur het veroorzaken van honger in Afrika, waarbij grote bedrijven uit de periferie, zichzelf verstoppen tussen de EU boeren, en misbruik maken van het gebrainwashte sentiment dat de boeren, ja de EU boeren, de bevolking moeten voeden. Ik kan me voorstellen dat je als kuiken mester nu een vieze smaak in de mond hebt.

  • Eierboer Zuid

    Laat ons dan meteen ook stoppen met al die ontwikkelingshulp, want wat is dat anders dan het onder de kostprijs op de markt gooien van allerlei goederen en diensten? Daar kunnen de lokale producenten en dienstverleners niet tegen op! Onmiddellijk mee ophouden! Ik kan me voorstellen dat je als links-groene jongen nu een vieze smaak in de mond hebt.

  • Hans Brasil

    Lucas 6: 38 Geef, dan zal je gegeven worden; een goede, stevig aangedrukte, goed geschudde en overvolle maat zal je worden toebedeeld. Want de maat die je voor anderen gebruikt, zal ook voor jullie worden gebruikt.’

Of registreer je om te kunnen reageren.