Pluimveehouderij

Nieuws 1 reactie

ITC: ’Kalkoenen zijn verkeerd vergast’

Doetinchem – Volgens het Belgische bedrijf ITC is er een verkeerde methode gebruikt om de kalkoenen in Kelpen-Oler te ruimen naar aanleiding van de vogelgriepuitbraak. Dit zegt Abdelkader Alami van ITC, dat ook ruimingen verricht.

Hij zet vraagtekens bij de uitvoering van de ruiming van de kalkoenen door het Nederlandse bedrijf TCC. ”Het vergassen van kalkoenen is anders dan het vergassen van kippen. In Kelpen-Oler is stalvergassing gebruikt, maar hier had containervergassing moeten worden toegepast. Hier was echter onvoldoende kennis aanwezig bij het ruimingsbedrijf, waardoor de uitvoering niet goed is gegaan”, aldus Alami.
Volgens Alami moeten kalkoenen in twee fases worden geruimd. In de eerste fase worden ze met een lage concentratie CO2 verdoofd, en na een paar minuten worden ze gedood met een concentratie van 70 procent CO2. ”Dan zijn de dieren binnen 12 minuten dood. Maar de twee fases zijn niet gehandhaafd, er is in één keer gas in de stal gepompt. Dat heeft er toe geleid dat de kalkoenen pas na 4 uur dood waren. Dat de stal niet goed was afgesloten is naar mijn mening een excuus”, aldus Alami.
In een reactie bevestigde Ruud Laarman, directeur van TCC, dat er fouten zijn gemaakt. Laarman wilde verder niet ingaan op de uitvoering van de ruimingswerkzaamheden.

Eén reactie

  • l coumans

    ja als de ventilatie uitvalt krijg je ook zo een effect tjonge wat een sukkels . doe het dan elektrisch

Of registreer je om te kunnen reageren.