Pluimveehouderij

Nieuws 1848 x bekeken

Franse eierprijs hoogste in vijftien jaar

Parijs – Door het sterk teruggelopen aanbod liggen de Franse eierprijzen op het hoogste niveau in zeker vijftien jaar. Het aantal opgezette kuikens is de laatste tijd echter weer toegenomen zodat het aanbod in de komende tijd weer groter zal worden. Dat schrijft de agrarische infodienst Agreste.

De Franse eierproductie was in het vierde kwartaal van 2011 18 procent lager dan een jaar eerder. Over heel 2011 komt de productie uit op ruim 12,86 miljard eieren, 14 procent minder dan in 2010. Op basis van de huidige situatie komt daar voor de eerste vijf maanden nog eens een daling van zo’n 18 procent overheen. Volgens Agreste is dat alles te wijten aan het feit dat ook in Frankrijk veel eierbedrijven niet tijdig voldoen aan de sinds 1 januari in de EU geldende nieuwe welzijnsregels voor leghennen. Frankrijk is ook één van de EU-landen die daarvoor door Brussel in gebreke zijn gesteld.
”In dit kader van de sterk teruggelopen productie zijn de eierprijzen in januari weer zeven procent gestegen vergeleken bij december. De prijs voor een ei van 53 tot 63 gram is daarmee opgelopen tot 9,04 euro per 100, het hoogste niveau in minstens vijftien jaar.” In december was het aantal opgezette kuikens echter wel weer 41 procent hoger dan een jaar eerder. Agreste tekent daarbij aan ’dat dan wel is vergeleken met het erg lage niveau van eind 2010.”

Of registreer je om te kunnen reageren.