Pluimveehouderij

Nieuws 4521 x bekeken 13 reacties

Eierverwerkers zitten met tekorten

Londen/Parijs – Eierverwerkende bedrijven en eierhandelaren in zowel Frankrijk als Groot-Brittannië klagen over een tekort aan eieren door de nieuwe welzijnsregels die op 1 januari in de EU zijn ingegaan. De regels leiden bovendien tot een sterke stijging van de eierprijzen.

De organisatie van de Franse eierverwerkende industrie Snipo heeft de overheid inmiddels gevraagd om ’snelle, buitengewone en tijdelijke maatregelen’. Volgens de sector worden de problemen veroorzaakt door het feit dat een aantal eierproducenten te laat voldoen aan de welzijnsrichtlijn waardoor ze nu ernstige productieproblemen ondervinden. Snipo berekent dat er zeker 21 miljoen eieren per week te weinig beschikbaar zijn, dat is 10 procent minder dan vorig jaar. Daardoor zijn eieren in Frankrijk tussen oktober en februari 75 procent duurder geworden.
Ook in Groot-Brittannië klagen bedrijven die eieren verwerken over tekorten en buitengewoon sterke prijsstijgingen. Zo meldt een fabrikant van ambachtelijk ijs in het vakblad Farmers Guardian dat zijn leverancier door de nieuwe regels geen eierdooiers kan leveren en dat hij die in eigen land ook niet elders kan krijgen. Eierbedrijven kunnen, nu ze de oude legbatterijen niet meer mogen gebruiken, aanzienlijk minder produceren dan voorheen. De Britse eierorganisatie BIEC waarschuwt daarbij opnieuw tegen het invoeren van ’illegale’ eieren uit landen die niet aan de EU-richtlijn voldoen.

Laatste reacties

 • wilcovanlaar1

  Vorig jaar juli ontvingen wij 3 cent voor een eitje, en lagen onze eigen scharreleieren voor 15 cent bij de boni in Ede. Dus 5 keer over de kop.
  Na 1.5 jaar onder de kostprijs zijn wij als pluimveehouders aan de beurt, en gaan ze alleen voor de
  hoofdprijs weg!.

 • Belgische legkippenboer

  De hoofdprijs is wel de Weser Ems notering. Die is met 4€ gestegen deze week!

 • hvhvof1

  Moet de kop boven dit verhaal niet veranderd worden in; Scharrelpluimveehouders hebben enorme tekorten op bankrekening!.

  Zielig verhaal van de verwerkers,hebben ze het afgelopen 1,5 jaar een keer naar ons gekeken?????

 • a v d braak

  Laten we onze eigen kop volgen, en zorgen dat er 10 procent onder de vraag produceren .Dan hebben we elke week de HOOFDPRIJS !!!!

 • awic.bv1

  @vd Braak: dat klopt, wanneer de prijzen goed zijn moet je 5% minder kippen bestellen, dat geeft voor volgende ronde minder werk, betere resultaten en vooral hoge prijzen. Helaas doet de buurman meestal het tegenovergestelde dus gaat het niet werken.

 • Eierboer Zuid

  Merkwaardig is dat die Engelsen altijd maar zeuren over illegale eieren uit andere lidstaten en nooit over eieren ingevoerd van buiten de EU. De schepen met batterijeieren uit de VS en de vrachten met eieren uit Oekraïne of andere landen waar de kippen in oude kooien zitten met 350 cm2 zijn wellicht al onderweg, maar dat schijnt geen probleem te zijn.

 • henkco

  ja nog geen maand fatsoenlijke prijzen en ze beginnen al te zeuren nu plotseling een te kort terwijl ze in januari nog mondjes maat in kochten ? raar he zo plotselingen stijging ze hebben ons te lang kort gehouden ,NU zijn wij aan de beurt en bestel allemaal 5 % minder kippen en wees solidair dan verdienen wij ook een eerlijke prijs.

 • w.elst1

  Inderdaad laat nou je zelf niet gek maken, en doe rustig aan want hoe hoger de prijs nu hoe eerder we weer onder de kost prijs zitten. Hoorde vorige week alweer van boeren die eigelijk zouden stoppen om mischien toch maar om te bouwen. Denk twee keer na zou ik zeggen dit blijft natuurlijk niet zo!

 • frankenmarion

  Tekort aan eieren? Dan wordt het nu tijd voor de verwerkende industrie om goede langtermijnafspraken te maken. Dan weet ik nog wel enkele eieren te staan.

 • Koen Franken

  Let wel goed op dat het pakstation bij blijft met zijn betalingen, de geruchten over pakstations welke hun betalingen niet op de afgesproken tijd doen zijn er al

 • annelies

  als je de eierprijs van vorig jaar en dit moment bij elkaar opteld en deeld door twee is het nog niks bijzonders ,vanwaar die euforie
  Wat de handel betrefd wie het onderste uit de kan wil krijgt het deksel op de neus

 • Roelofsn

  Lees dit nog even eierverwerkerts en let op de datum bij het artikel.
  Kan geen link plaatsen, maar de titel van het artikel is: dreigend eiertekort in EU, datum 16 oktober 2008, auteur Margje de Graaff. Met Google lukt het wel

 • Klomp

  wat erg

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.