Pluimveehouderij

Nieuws 8 reacties

Eierverwerkers in financiële problemen

Doetinchem – Europese eierverwerkers komen in financiële problemen door een tekort aan eieren. Dat is een gevolg van het verbod op traditionele kooien voor leghennen, dat op 1 januari dit jaar in de EU is ingegaan. De regels leiden tot recordprijzen voor kooi-eieren.

Houders van leghennen met traditionele kooien in Zuid- en Oost-Europa zijn massaal bezig met het ombouwen van hun stallen naar een alternatief huisvestingssysteem. Zij zijn daar veel te laat mee begonnen, omdat zij in 1999 al wisten dat hun traditionele kooien in 2012 verboden zouden zijn.
Door het grote tekort aan eieren is de prijs voor bruine eieren uit verrijkte kooien van 62 tot 63 gram vorige week opgelopen tot een recordhoogte van € 10,02 per 100 stuks. Het vorige record voor traditionele kooi-eieren (€ 9,33) dateert uit december 2003. Toen was er een grote krapte aan eieren door uitbraken van vogelpest.
Door de nieuwe recordprijs komen sommige eierverwerkers in grote financiële problemen. Zij kunnen de extreem hoge eierprijzen niet meteen berekenen in de prijs van hun producten, omdat zij langdurige contracten hebben afgesloten met afnemers. Voorzitter Aart Goede van de Vereniging van Nederlandse Eiproductenfabrikanten heeft zo’n situatie nog nooit meegemaakt in de afgelopen 55 jaar die hij actief is in de eierbranche. Hij verwacht grote problemen voor zijn sector, als de hoge prijzen nog lang aanhouden. ”Het ziet ernaar uit dat dit het geval is”, zegt hij.
In Duitsland moest een grote eierverwerker zijn deuren vorige week al sluiten. Ook in Frankrijk is de situatie nijpend. Snipo, de organisatie van de Franse eierverwerkende industrie, luidt de noodklok bij de Franse overheid en eist snelle en buitengewone maatregelen. Volgens de organisatie zijn op dit moment zo’n 21 miljoen eieren per week te weinig beschikbaar op de Franse markt. Dat betekent een daling met 10 procent ten opzichte van vorig jaar. Daardoor stegen de Franse eierprijzen tussen oktober vorig en februari dit jaar met 75 procent.
In Groot-Brittannië klagen eierverwerkende bedrijven over tekorten en buitengewoon sterke prijsstijgingen. Zo kan een Engelse fabrikant van ambachtelijk ijs geen eierdooiers meer krijgen. De Britse eierorganisatie Biec waarschuwt daarbij opnieuw tegen het invoeren van ’illegale’ kooi-eieren uit landen, die niet aan de EU-richtlijn voldoen.

Laatste reacties

 • Tonnis

  Het is toch wel tekenend dat de eierverwerkende industrie blijkbaar alleen maar rendabel kan werken wanneer wij als pluimveehouders onder de kostprijs de eieren afleveren.

 • wilcovanlaar1

  Wij als pluimveehouders hebben 1.5 jaar onder de kostprijs gezeten. En zoals ik vorige week al mailde, dat wij vorig jaar zomer 3 cent voor de eieren ontvingen, terwijl onze eigen eieren bij de boni in Ede lagen voor 15 cent. Nu is er sinds 3 weken een tekort aan eieren wat iedereen aan heeft zien komen, en wordt er steen en been geklaagd. Maar er wordt niet meer gedacht aan alle gezinnen die door een zeer diep dal zijn gegaan,en nu deze hoge eierprijs hard nodig hebben. DE eieren gaan hier dan ook alleen voor de hoofdprijs weg!

 • zentsbeheer1

  Bied uw eieren op dit moment voor drie koppels vaste prijs aan.
  Wedden dat u niet eens de werkelijke kostprijs geboden wordt.
  Amper drie weken echt boven de kostprijs en de handel en industrie begint de ondergang te preken. Anderhalf jaar je leveranciers zowat dood laten bloeden en geen woord laten horen, wat een visie !
  Dus mijnheer Goede, wees eens een echte `goede`en gun de pluimveehouder ook wat.
  Pluimveehouders, pak wat je kunt, los af en reseveer dan kun je straks een paar maanden leeg staan wanneer ze de NOP weer onder controle hebben.

 • magreet

  vorige week (28-2) geen eieren meer in de schappen bij de lidl in ede

 • jwvk

  Neem je toch scharreleieren, of wat anders. Trouwens de meeste pluimveehouders hebben ze voor een vaste prijs verkocht.En die komt lang niet in de buurt van deze NOP prijs, want een paar maanden geleden deden ze ook al zo zielig, want ze konden de eieren niet kwijt.Het is altijd wat met die handelaren.Maar ondertussen.....!

 • Vrande

  Ik vind het een schande dat men zo moet klagen als de legpluimveehouder ook
  eens een keertje iets verdiend, anderhalf jaar onder de kostprijs moeten pr
  poduceren is toch ook niet niks.

  tvdm

 • Wian

  Eiern verkopen voor een vaste prijs is mede een oorzaak dat we al veel te lang een veel te lage prijs krijgen voor onze eieren.
  Mijn Opa zij altijd vaste prijzen vaste armoede.

 • Realist

  Wat je voor een vaste prijs verkoopt, moet je ook voor vaste prijs inkopen. Anders kun je op de problemen wachten.
  Beste pluimveehouder, als de betalingstermijn van uw handelaar begint op te lopen, pas dan op, of beter zoek een andere leverancier. Als u tenminste alle eieren betaalt wilt hebben.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.