Pluimveehouderij

Nieuws 1476 x bekeken 6 reacties

Eiersector gaat overleggen met Plus-supermarkten

Barneveld – Vertegenwoordigers van de Nederlandse eiersector gaan op 22 mei praten met de directie van de supermarktketen Plus over zijn besluit om binnenkort alleen nog maar uitloopeieren te gaan verkopen.

Dat is dinsdag besloten op de vergadering van de sectorcommissie Eieren van het Productschap Pluimvee en Eieren. Plus wil in de week voor Pasen compleet overschakelen van scharreleieren naar uitloopeieren, omdat die laatstgenoemde eieren in de ogen van de supermarktketen diervriendelijker geproduceerd worden. Vertegenwoordigers van de Nederlandse eiersector willen Plus erop wijzen dat de huisvesting van scharrelleghennen ook diervriendelijk is en aan alle Europese eisen voldoet. Arend Mijs, voorzitter van de Algemene Nederlandse Vereniging van Eierhandelaren ergert zich er bovendien aan dat de Dierenbescherming scharreleieren ook een minder warm hart toedraagt dan in het verleden. Op de vergadering van de sectorcommissie is besloten om eerst met Plus te praten, voordat de Dierenbescherming aan de beurt is.

Laatste reacties

 • Spotvogel

  Men moet wel erg ver van het pad van gezond realiteitsbesef zijn afgedwaald om dit soort houderijen nog als diervriendelijk te bespempelen. Ga zelf maar eens je levenlang met de kont op een rooster zitten. De enige juiste houderij is een houderij waarin recht wordt gedaan aan een zo natuurlijk mogelijke leefomgeving voor de hennen. Dat heeft PLUS heel goed begrepen en daarvoor gaan wij hen uitgebreid complimenteren. Hopelijk volgen heel gauw alle supermarktketens dit wijze, duurzame en kwaliteitsverhogende voorbeeld.

 • h.klink@upcmail.nl

  wat gebeurd er als de vogel griep uit breekt wat door de vogel word over gebracht en de zonder eiren zit je zal wel lid zijn van de partij voor de dieren

 • hb56

  U en uw medestanders worden gebruikt spotvogel, het heeft niets met dierwelzijn te maken, maar met geld, verondersteld dierwelzijn, waarvan iedere echte realist weet dat dit niet het punt is, wordt gebruikt om een in hun ogen 'strategische' beslissing te nemen, die in de ogen van velen overigens helemaal niet bij het imago van Plus past, er is een groot eiertekort, en Plus is als klein genoeg en om die reden misschien zelfs wel een beetje gedwongen om deze stap te kunnen zetten omdat ze misschien niet opgewassen zijn tegen de eierhandel, of geen kontrakten hebben waar ze de eierhandel aan kunnen houden. Echter Plus zal zich hierdoor verder uit de markt gaan prijzen en hiermee misschien aan zn eigen ondergang werken. we zullen zien hoe dit afloopt.

 • Spotvogel

  Beste Leo Timmer, ik ben niet naief en laat me door niemand gebruiken. Je hebt gelijk dat het - zoals tegenwoordig bij alles- om geld gaat. Maar het is onzin om te doen alsof het dierenwelzijn hierbij geen rol speelt. Ik koester geen sympathie voor Plus, die vlees van Veluws wild tegen ramsjprijzen aanbood.Daar zat niks duurzaams achter, maar de commerciële belangen van hobbyjagers. De eierschaarste komt door het verbod op kooihouderijen en daar had de sector al jaren op in moeten spelen. Veel pluimveehouders deden dat en het aantal vrijloophouderijen neemt gestaag toe.Dat komt de kwaliteit voor zowel mens, dier als milieu zeer ten goede. Het is tekenend dat de sector nog altijd slecht inspeelt op de besluitvorming en op wensen van consument en samenleving. Wat meer innovatief denken en handelen had de huidige schaarste kunnen voorkomen. Overigens ben ik van mening dat de prijsontwikkeling van eieren belachelijk is. Een halve eeuw geleden kostte een ei in de winkel een oud Hollands dubbeltje. Tot drie weken geleden kostten 'gangbare scharreleieren' bij mijn vrijloopboer 10 eurocent per stuk. Die prijs is nu naar 13 eurocent verhoogd, maar blijft idioot laag in vergelijking met dat duppie uit de jaren '60. In de schappen van AH en in het assortimentsoverzicht van Kwetters en De Boed is te zien dat de consument best bereid is om voor een goed product een goede prijs te betalen. Er is zelfs markt voor peperdure 'Henneneitjes'. Het wachten is nog op het bruine Hanenei!

 • rodenburgseierhandel

  Ik verbaas me altijd over al die mensen die weten wat de consument wil. Alleen de consument weet dat. En dat zijn 17 miljoen? consumenten. Iedereen wil wat anders. De een heeft geen geld, de ander kiest voor dierwelzijn. Laat ze het zelf in de winkel uitzoeken. Geef dus keuze!! In de steden leven veel allochtonen en mijn ervaring is dat ze alleen goedkoop willen. Ik verkoop op dit moment veel S eieren want die zijn relatief goedkoop. De rest maakt niet uit!
  Of zijn allochtonen geen consumenten? Zij snappen helemaal niets van een verbod op kooieieren en lachen me uit. Dus bedankt dierorganisaties!!

 • Spotvogel

  Dat verbod is voorgeschreven EU-beleid eierhandelaar. Ik adviseer je om jezelf in een gazen hokje te laten opsluiten waarin je de kont niet kunt keren en je daarin de hele productieve legronde van een kip te laten zitten. Daarna zal je zeker en vast van de daken kakelen dat zoiets mens- en dieronterende beulerij is. Ook het lot van reguliere scharrelkippen is weinig benijdenswaardig omdat die al hun levensdagen in mudvolle stallen moeten slijten. Er moet zo rap mogelijk worden overgegaan op het inenten van pluimvee tegen Bacteriële en Virale ziektekiemen en dan dienen alle stallen open te gaan zodat de dieren echt kunnen gaan scharrelen in buitenrennen! Eieren zijn nog altijd niet 'relatief goedkoop', maar absurd goedkoop! Een halve eeuw geleden kostte een ei een toenmalig dubbeltje. De prijzen voor kooi- en scharreleieren zijn absurd laag. Daar kan best wel wat bovenop als dit het dierenwelzijn bevordert. Tenslotte moeten die dieren het product produceren. Bekijk het svp ook eens van die kant!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.