Pluimveehouderij

Nieuws 1168 x bekeken 1 reactie

Eerste PCR-screening vogelgriep voltooid

Den Haag - De pluimveebedrijven in het beperkingsgebied in Limburg zijn volgens de PCR-test allemaal negatief.

Dat blijkt uit de gegevens die het Veterinair Incident- en Crisisteam van de NVWA woensdag heeft ontvangen. De uitslagen van het serologisch onderzoek zijn nog niet bekend. Naar verwachting zijn die eind van deze week of volgende week maandag bekend.
Ten aanzien van de export van broedeieren en eendagskuikens naar landen van de douane-unie (Rusland, Wit Rusland en Kazachstan) is duidelijk geworden dat de Europese Commissie en de leden van de douane unie overeenstemming hebben bereikt over een nieuw certificaat. Op basis van dit certificaat kan bij een uitbraak van laagpathogene vogelgriep de export naar de landen van de douane unie ongehinderd door gaan met uitzondering van broedeieren of eendagskuikens uit ingestelde beperkingsgebieden.
Voordat met dit nieuwe certificaat gewerkt kan worden moet het ingebouwd worden in CLIENT Export, het exportcertificerende systeem van de NVWA voor de export naar derde landen. Naar verwachting zal daar nog enige maanden mee gemoeid zijn.

Eén reactie

  • Spotvogel

    Allemaal negatief en uitgerekend dat ene bedrijf met laagpathogene aanwezigheid wordt ontdekt en meteen geruimd. Wel erg adequaat van die ambtenaren. En nog wel op een zondag in crisistijd!

Of registreer je om te kunnen reageren.