Pluimveehouderij

Nieuws 907 x bekeken 2 reacties

Dierenbescherming vindt optreden NVP een domper

Amsterdam – Dat Plus-supermarkten volledig gaan overstappen op vrije-uitloopeieren met twee sterren van het Beter Leven kenmerk is hoopgevend.

Dat zegt Frank Dales, directeur van de Dierenbescherming in zijn weblog.
Dales benadrukte daarin ook dat hij het een domper vindt dat de Nederlandse Vakbond van Pluimveehouders (NVP) negatief reageerde op de plannen van Plus. De vakbond stuurde prompt een brief aan het Productschap voor Pluimvee en Eieren (PPE) met het verzoek tegen die plannen te protesteren. De sector, meldt de brief, doet zijn best om scharreleieren te produceren en met al die vrijeuitloopkippen in de buitenlucht lopen mensen en kippen heel veel risico op ziekten.
De brief verwijst naar een nog niet openbaar rapport van de Erasmus Universiteit, dat stelt dat vrijeuitloopkippen door contact met wilde vogels elf keer zo veel risico lopen op besmetting met vogelgriep als ’binnenkippen’. Dales: ”Dan moet die uitloop zo worden ingericht dat wilde vogels, zoals ganzen en eenden, er niet naartoe gaan”.
De NVP gaat onterecht voorbij aan de rol van de mens in uitbraken van vogelgriep. ”Niet voor niets is het virus aangetroffen onder het stadion vol gedode kalkoenen, dieren die de buitenlucht nooit hadden gezien. Sector en overheid zijn veel te terughoudend in het bewerkstelligen van structurele veranderingen. De NVP moet plannen als die van Plus niet bestrijden, maar omarmen als bewijs dat de wil er is om het anders en beter te doen, voor mens en dier”, aldus Dales.

Laatste reacties

  • zanden

    Een pluim voor Plus! En een pluim voor de kippenhouders die hun kippen buiten laten scharrelen. Samenwerken met de dieren die je houdt in een win-winsituatie voor beide. Wanneer dieren niet worden gehouden naar hun natuurlijke aard en behoeften worden ze kwetsbaar en extra vatbaar voor ziektes. Zo logisch als wat.

  • Bloemestein

    Dales, en dus de dierenbescherming willen dus eigenlijk een vliegverbod voor wilde vogels. Pas maar op, de partij voor de dieren is het hier vast niet mee eens, en ziet weer een kans om in het nieuws te komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.