Pluimveehouderij

Nieuws 2928 x bekeken 4 reacties

Consument is verward over verschil eieren

Doetinchem – Consumenten weten vaak niet het verschil tussen scharreleieren en vrije-uitloopeieren. Ook is de eicode die op de verpakking staat onbekend bij veel mensen.

Dit blijkt uit een inventarisatie van het weekblad Boerderij onder winkelend publiek in een vestiging van Albert Heijn. De meeste onduidelijkheid bestaat er over het verschil tussen scharreleieren en vrije-uitloopeieren. Daarbij denken de meeste mensen dat scharrelkippen buiten scharrelen. De term Rondeelei blijkt nog zeer onbekend bij de consument. Ook is vaak niet bekend dat er sinds 1 januari van dit jaar de legbatterij verboden is.
Sandra Nikkels, pluimveehoudster met vrije-uitloopkippen en lid van de werkgroep Eimago (onderdeel van Stichting Blij met een Ei) is verbaasd over de reacties van de consumenten. "De eicodes kunnen naar mijn mening niet simpeler en de term scharrelei moet inmiddels toch wel bekend zijn na al die jaren. Ik snap wel dat consumenten niet weten wat Rondeeleieren zijn. De term Rondeel zegt namelijk niets", aldus Nikkels.
Volgens Erik de Jonge van het Productschap Pluimvee en Eieren (PVE) zegt dat de term scharrelei vastlegt, net als de eicodering.
Jan Wolleswinkel, voorzitter van NOP/LTO Pluimveehouderij, hoopt dat consumenten het scharrelei als hoogwaardig ei blijven zien. "Het vrije-uitloopei wordt steeds populairder maar met het scharrelei is niets mis. Scharrelen hoeft niet per se buiten, dat kan ook binnen.

Laatste reacties

 • 281067

  als de redactie van de Boerderij nu ook nog een actuele foto bij dit artikel
  plaatst ( scharrel of vrije uiloop ) .
  en geen foto van kooihuisvesting uit het jaar 0 ,dan wordt het niet nog onduidelijker voor de consument.

 • naar de lust

  wat is een rondeelei of rondeel stal ik weet het ook niet,waarom staat het er niet bij

 • l coumans

  rondeel ei is een nieuwe vorm van consumentenbedrog

 • oeleboele

  Laten we het voortaan scharrelbinnen ei en scharrelbuiten ei noemen met daaraan de link van van Bio, of Freiland, of................

Of registreer je om te kunnen reageren.