Pluimveehouderij

Nieuws 1848 x bekeken 5 reacties

Wakker Dier houdt vast aan één ster voor kippenvlees

Amsterdam – Wakker Dier blijft vasthouden aan één ster als basis voor het kippenvleesassortiment in supermarkten. Dat zegt campagneleider Sjoerd van de Wouw van Wakker Dier. Vanaf 1 maart gaat de campagne van start.

De afgelopen weken hebben verscheidene partijen gereageerd richting Wakker Dier en aangegeven dat zo’n omschakeling op korte termijn niet haalbaar is. Albert Heijn wijst de actiegroep daar ook op in zijn reactie. Belangrijk knelpunt is de ombouw van stallen. Voor één ster is een overdekte uitloop met een oppervlakte van 20 procent van de staloppervlakte noodzakelijk.
Van de Wouw stelt wel dat een eerste stap waarbij wordt overgeschakeld naar productie met traag groeiende rassen en meer ruimte per dier een goede eerste stap kan zijn. ”De ene ster blijft het doel”, aldus Van de Wouw, die er verder op wijst dat de Dierenbescherming ook overgangstermijnen hanteert, juist in verband met de ombouwproblematiek. ”Het gaat ons er ook niet om dat alles morgen omgeschakeld moet zijn”, aldus de campagneleider. ”Er moet een omslag in denken komen. Termijnen kunnen afgesproken worden.”
Van de Wouw wijst er op dat ook staatssecretaris Henk Bleker in zijn nota dierwelzijn de snelgroeiende vleeskuikens als misstand aanmerkt.
Het argument van AH dat kipfilet meer dan 4,8 cent duurder wordt, wijst van de Wouw van de hand. ”Wij zijn in onze berekening uit gegaan van het WUR-rapport dat is gemaakt toen de Volwaard-kip werd ontwikkeld. Daarbij is juist sterk rekening gehouden met de problematiek van de vierkantsverwaarding.”

Laatste reacties

 • vannoord

  Met de huidige vraag naar voedsel in de wereld maar zeer zeker ook in Nederland is het minder slim van mensen als van de Wouw om de dieren meer ruimte te geven.
  Er is regelgeving omtrent welzijn in de sector, laat die eerst z`n werk doen. Boeren die niet goed voor hun dieren zorgen hebben minder resultaat. Dieren met een dergelijk productie niveau moet je in ons klimaat niet naar buiten jagen. Vergeet niet dat een dier in dienst staat van de mens en niet andersom.

 • jp.bierema1

  Waarom is er nooit eens iemand die Van der Wouw uitlegt dat dieren die langzamer (hij wil misschien wel traag) groeien en meer en meer gaan bewegen veel meer voer per kg vlees gaan gebruiken dan een kuiken grootgebracht op de huidige manier. Ook dat wordt dan weer een probleem, meer grond nodig hebben om het voer te kunnen produceren om weer dat vlees te kunnen produceren.
  Het vleeskuiken gehouden op de traditionele manier geeft de laagste milieubelasting van alle dieren die er gebruikt worden voor vleesconsumptie! Daar kan geen varken,koe of kalf tegen aan.

 • jp.bierema1

  De voederconversie ligt 0,3 punten gemiddeld ongunstiger, wanneer je bv met 100000 kuikenplaatsen 2000000 kg vlees produceert heb je voor die zelfde hoeveelheid vlees dus (Zal toch ergens geproduceerd moeten worden want men consumeert dat gewoon) 600000 kg voer extra nodig! Op bedrijfsniveau wel te verstaan! Over heel Nederland gerekend? Meer import dan weer van soja en wat al niet meer. Nee, dan ben je lekker bezig!
  Uw plannen zijn gewoon een slechte bijdrage voor het milieu Wakker Dier.

 • Paul Geurts

  Bierema schrijft dat tragere groei van kippen meer voedsel vraagt, wat dan een probleem zou opleveren omdat je meer grond nodig hebt. Impliciet stelt hij dat er in het consumptiepatroon geen veranderingen zullen optreden. Logisch dat hij niet anders kan redeneren. Dat heet 'tunnelvisie', geloof ik. Misschien kunnen we gewoon met minder, dan exporteren we niet zoveel en hebben de boeren in de derde wereld weer kans om hun eigen vlees te produceren. Een beetje öut-of-the-box-denken zou u goed doen...

 • jp.bierema1

  Mijn persoonlijke mening omtrent consumptie mag u gerust weten: Inderdaad kan dat voor veel consumenten wel wat minder. Net als met vegetariërs heb ik daar totaal geen moeite mee. Voor de gezondheidskostenzorg in Nederland waarschijnlijk een goede ontwikkeling. Fastfoodconsumptie kan ook een bedreiging zijn, zie maar hoe men er aan de andere kant van de oceaan van groeit.
  Maar de acties van Wakker Dier zijn gericht op een beter leven voor kippen door ze langzamer te laten groeien en maar zoveel mogelijk te laten bewegen en daar zit de tegenstrijdigheid met een positieve milieubijdrage, want die is er niet omdat het alleen maar meer voer per kg vlees gaat kosten.
  Wanneer u dus vindt dat het consumptiepatroon van de consument anders moet omdat het wel een beetje minder kan zult u mij niet horen.
  En ik zal u nog een geheimpje verklappen: Ik zou liever morgen dan overmorgen minder dieren in mijn stallen opzetten zodat ik minder arbeid en risico heb. Maar dan moet de consument de prijs opbrengen zodat ik mijn kosten kan betalen en inkomsten behoud en aan mijn financiële verplichtingen kan voldoen. En daar zit hem de bottlenek: We willen de boeren wel opleggen hoe het allemaal moet, maar tegemoetkomen met hogere prijsgarantie's is er niet bij. En reken maar dat er heel veel mensen in onze samenleving zijn die blij zijn dat pluimveevlees nog betaalbaar is.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.