Pluimveehouderij

Nieuws

Vier Voeters: officiële cijfers kloppen niet

Amsterdam – Er worden in de EU op dit moment nog veel meer leghennen in kooien gehouden dan de officiële statistieken melden. Dat is de stelling van de internationale dierenwelzijnsorganisatie Vier Voeters (Four Paws).

De organisatie vond in Roemenië een bedrijf dat volgens de officiële gegevens de dieren in verrijkte kooien houdt. In werkelijkheid houdt het bedrijf volgens Vier Voeters de 484.000 leghennen nog gewoon in legbatterijen. Dit zou betekenen dat alleen al door dit bedrijf het aantal leghennen dat in Roemenië nog in legbatterijen zit, uitkomt op ruim 1 miljoen. Volgens de officiële gegevens die Roemenië heeft gemeld aan de Europese Commissie zouden er in het land nog 600.000 leghennen in batterijen worden gehuisvest. Vier Voeters stelt dat de Roemeense overheid laks omgaat met de gegevens. Er zit verschil in de gegevens van de organisatie van pluimveehouders en die van de Roemeense overheid.
Voor Vier Voeters zijn de bevindingen in Roemenië aanleiding om ook in andere landen te gaan kijken. De komende tijd wil de organisatie de situatie in Griekenland, Frankrijk en Spanje onder de loep nemen. De organisatie zegt een lijst te willen opstellen van bedrijven die het kooiverbod niet naleven en een klacht in te willen dienen bij de Europese Commissie.
Arjan van Dijk die in Brussel de Nederlandse pluimveesector vertegenwoordigt is niet geheel verrast door de bevindingen van Vier Voeters. ”Ook wij hebben vanuit de sector niet altijd evenveel vertrouwen in de aangeleverde cijfers van de verschillende lidstaten. Wij hameren er bij de commissie ook op dat de controle beter moet.”
De Europese Commissie kan in eerste instantie niets anders dan vertrouwen op de cijfers die worden aangeleverd door de verschillende lidstaten. Vanuit de EU is het de FVO, de Food and Veterinary-office, die de controles op het batterijverbod moet uitvoeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.