Pluimveehouderij

Nieuws

Straf voor te veel kippen, maar geen winstontneming

Leeuwarden – Een pluimveehouder uit het Friese Slappeterp (gemeente Menaldumadeel) is maandag veroordeeld tot een boete van 8.800 euro, waarvan 3.000 voorwaardelijk voor het houden van te veel vleeskuikens. De veehouder hoeft de extra winst die hij heeft gehad niet terug te betalen.

De pluimveehouder, die zijn bedrijf in maatschap heeft met een melkveehouder, had zowel in 2009 als in 2010 het pluimveerecht overschreden. Volgens berekeningen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit was het voordeel dat de boer daarmee had ongeveer 6.600 euro.

De veehouder zei bij de economisch politierechter in Leeuwarden dat hij eigenlijk niet in de gaten had dat hij te veel dieren hield. Hij heeft in 2011 de stal langer leeg laten staan, om gemiddeld niet boven de toegestane hoeveelheid uit te komen.

Officier van justitie Jack Blom liet direct al blijken dat hij de extra winst niet zou afnemen. Volgens de officier had het bedrijf het de opsporingsdiensten gemakkelijk gemaakt door de administratie zo goed op orde te hebben. ”Zij hoefden echt geen dieren te tellen, ze konden alle aantallen uit de boeken halen. Administratief was het allemaal goed in orde.”

Blom eiste een boete van 8.800 euro, conform de normen die daarvoor staan. Maar omdat het bedrijf geen strafrechtelijk verleden heeft en bovendien financieel zware jaren heeft gekend, vroeg hij de straf voor 3.000 euro voorwaardelijk te maken. Rechter Marc Brinksma was het daarmee eens in de strafoplegging.

Of registreer je om te kunnen reageren.