Pluimveehouderij

Nieuws 375 x bekeken

SMK kan hele pluimveeketen certificeren

Den Haag – De Stichting Milieukeur SMK heeft een nieuw certificatieschema Milieukeur Bewerkte en Verwerkte producten voor pluimveeslachterijen gepubliceerd.

Daarmee kan SMK in principe de hele pluimveeketen certificeren voor Milieukeur. Tot nog toe waren er certificatieschema’s voor vleeskuikens en eieren. De stap om ook een certificatieschema voor de slachterijen op te stellen gaat van SMK zelf uit. “We wilden de hele keten dicht kunnen certificeren”, aldus de woordvoerder van SMK. Hij verwacht dat binnen afzienbare tijd bedrijven zich zullen melden voor certificatie.

Het certificatieschema voor de slachterijen omvat eisen voor energieverbruik, afvalverwerking, koelinstallaties, transport, en niveau en opleidingsniveau voor het slachterijpersoneel. Bij het geheel speelt ook het dierenwelzijn een belangrijke rol.

SMK heeft verder voor vleeskuikens het huidige schema DP12 verlengd tot 1 augustus. In augustus moet een nieuw schema DP15 van kracht worden. Er gaan nieuwe eisen gelden op het gebied van zink en koperaanvoer. Ook zijn er regels voor het antibioticaverbruik en maakt het schema onderscheid tussen snel en langzaam groeiende kuikens.

In Nederland heeft Kemperkip in IJzevoorde een erkenning in het kader van Milieukeur en de beide Rondeelstallen (Barneveld en Wintelre) voor de productie van eieren.

Of registreer je om te kunnen reageren.