Pluimveehouderij

Nieuws 1429 x bekeken

AH: Overstappen op één ster als basis voor kip kan niet

Zaandam – Supermarktketen Albert Heijn ziet voorlopig geen mogelijkheden om in zijn supermarkten volledig over te stappen op kippenvlees met één ster. Dat heeft de supermarktorganisatie laten weten aan Sjoerd van de Wouw van Wakker Dier.

Wakker dier is een maand geleden een actie gestart om supermarkten te bewegen over te stappen op kippenvlees met één ster als basisassortiment.
In een brief die Albert Heijn heeft gestuurd naar Wakker Dier meldt de supermarktketen wel dat er gesprekken worden gevoerd met de leveranciers om de vleeskuikens minimaal 20 procent extra ruimte te bieden.
Albert Heijn wijst er verder op dat er simpelweg onvoldoende aanbod is van vlees met één ster. Het gaat om trager groeiende dieren die worden gehouden in stallen met een overdekte uitloop die qua grootte 20 procent van de staloppervlakte biedt. ”Omschakeling van regulier naar een systeem met één ster betekent dat de stallen ingrijpend verbouwd moeten worden. Dat zijn complexe processen die tijd kosten”, aldus AH in de brief.
De situatie in de pluimveehouderij verschilt op dat punt nogal van die in de varkenshouderij, waar gangbare varkens in bestaande stallen meer ruimte krijgen en speelmateriaal, om aan de ene ster te voldoen. Dat is eenvoudiger te realiseren vanuit een bestaande situatie, zo bevestigt een woordvoerder van de supermarktorganisatie.
In de brief aan Wakker Dier stelt AH ook dat omschakeling naar één ster voor de consument zal betekenen dat kipfilet, het meest gekochte en geconsumeerde product meer dan de 4,8 cent duurder zal worden die Wakker Dier heeft becijferd. Bovendien vreest AH dat consumenten in een situatie dat AH als enige de stap neemt, de consument bij andere aanbieders zijn vlees zal gaan kopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.