Pluimveehouderij

Nieuws

PPE wil heffing Mycoplasmafonds

Zoetermeer – Het Productschap Pluimvee en Eieren wil voor het eerst sinds 2005 weer een Mycoplasma gallisepticum-heffing instellen.

Het PPE-bestuur buigt zich donderdag over een voorstel. De heffing is bedoeld om het zogenoemde Mg-Fonds waaruit ruimingen van besmette ouderdieren en besmette broedeieren wordt gefinancierd aan te vullen. Het PPE is van mening dat de reserves van het fonds tenminste 750.000 euro moeten beragen. Door een Mg-besmetting in oktober 2011 in Loosbroek (kosten 50.000 euro) en een besmetting vorige maand in Someren (kosten 160.000 euro) zijn de reserves van het fonds geslonken tot 690.000 euro.
Opfokkers van vleeskuikenmoederdieren gaan als het voorstel wordt aangenomen € 8,825 betalen per 1.000 opgezette dieren. De houders van vleeskuikenmoederdieren gaan € 30,435 betalen per 1.000 dieren. Voor opfok van legmoededieren wordt de heffing € 8,825 en voor houders van legmoederdieren € 35,810. Het PPE verwacht een opbrengst van rond de 222.000 euro van de op te leggen heffingen.
In principe mag het PPE een heffing opleggen die twee keer zo hoog is. Dat acht het dagelijks bestuur van het PPE niet nodig, omdat de reserves nog niet zo ver geslonken zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.