Pluimveehouderij

Nieuws 330 x bekeken

Nieuw vaccin combineert twee salmonellatypes

Cuxhaven – Lohmann Animal Health introduceert een nieuw salmonellavaccin op de Europese markt. Het duovaccin combineert salmonella Typhimurium (St) en salmonella Enteritidis (Se) en biedt volgens studies een betere bescherming.

Volgens Rogier van Leeuwen, sales manager bij Lohmann Animal Health is dit het eerste levende bivalente vaccin dat twee salmonellastammen in één vaccin combineert. Eerdere vaccins beschermden alleen tegen St of Se (monovalente vaccins). Hierdoor moeten twee vaccins worden ingezet.

Volgens Lohmann is dit nieuwe vaccin het eerste levende duovaccin op de Europese markt. Het wordt via het drinkwater toegediend op dag 1, 6 weken en 16 weken. Studies geleid door Richard Ducatelle van de Universiteit Gent in België lieten zien dat het duovaccin bij leghennen een werkzaamheid heeft tot 68 weken. In proeven bij legkippen op 24 en 68 weken bleek de besmetting in de koppel en de uitscheiding in eieren van St en Se ook lager in vergelijking met andere Salmonella-vaccins.

Een andere component van het vaccin is dat de St en Se van het vaccin goed te onderscheiden zijn van de St- en Se-types die in het wild worden gevonden en slecht overleeft in de omgeving.

Het vaccin is al geregistreerd voor de Nederlandse markt en zal naar verwachting in maart dit jaar beschikbaar komen. Het kan worden ingezet in legkippen, opfokouderdieren en eenden. Lohmann Animal Health benadrukt dat het salmonellavaccin een aanvulling is op hygiënemaatregelen om salmonella-infecties te minimaliseren.

Of registreer je om te kunnen reageren.