Pluimveehouderij

Nieuws 2 reacties

LTO/NOP akkoord met uitstel tot 1 juli

Den Haag – Pluimveehoudersorganisatie LTO/NOP legt zich neer bij het maximale uitstel tot 1 juli dat staatssecretaris Henk Bleker van ELI wil geven aan legbatterijen die door omstandigheden niet op tijd konden omschakelen naar alternatieve huisvesting.

Bleker hoopt binnen afzienbare tijd de Tweede Kamer te informeren over deze knelgevallenregeling. Het ministerie is druk bezig de individuele bedrijven te informeren over hun situatie.
Bedrijven die zijn erkend als knelgeval mogen tot 1 juli blijven produceren. Daarna is het echt afgelopen met de legbatterij. ”We hebben op dat punt te maken met de regels die de Europese Unie oplegt”, aldus de woordvoerder. Zoals bekend is de Europese Unie ook tegen Nederland een inbreukprocedure gestart in verband met het niet volledig naleven van het batterijverbod.
Voorzitter Jan Wolleswinkel van LTO/NOP wijst eveneens naar Nederlands positie in de Europese Unie. ”Gezien onze exportpositie en onze opstelling naar andere EU-lidstaten moeten we ons hierbij neerleggen. We hadden bijvoorbeeld liever gezien dat de knelbedrijven hun koppels de ronde uit mochten laten zitten, maar dat is ook weer veel moeilijker te controleren.”
Een andere reden is ook de geloofwaardigheid richting die bedrijven die hun zaken wel op tijd voor elkaar hadden.
Bij het ministerie hebben 57 bedrijven zich gemeld als knelgeval. Het gaat vaak om bedrijven die er niet in zijn geslaagd op tijd de huisvesting van de leghennen aan te passen omdat ze bijvoorbeeld vastliepen in het vergunningen­traject. Het ministerie wil niet aangeven hoeveel van deze 57 bedrijven zijn erkend als knelgeval.

Laatste reacties

  • jan zwaneveld

    1 januari is 1 januari bij ons duurde de vergunning ook 3 jaar.we weten nu een keer dat ambtenaren een ander werktempo hebben dan menig normaal mens.ik vind dit oneerlijke concurentie van je medepluimveehouders in zowel nederland als de rest van de EU.In nederland EN de rest van de EU gelijke regels.dus hele zware sancties als het aan mij ligt.dus voor niemand uitzonderingen!

  • vannoord

    groot gelijk Jan. ophouden met dat gedoog. recht is recht en krom is krom.

Of registreer je om te kunnen reageren.