Pluimveehouderij

Nieuws

Amerika wil legbatterijen per 2030 verbieden

Washington – De Verenigde Staten zijn begonnen met het opstellen van richtlijnen om legbatterijen te verbieden. Het verbod zal niet eerder dan in 2030 ingaan.

Het ingediende wetsvoorstel pleit voor een verbetering van het dierenwelzijn van legkippen. Als het wetsvoorstel wordt goedgekeurd zal het verbod op legbatterijen in 2030 van kracht komen. Pluimveehouders zijn dan verplicht om tot die tijd over te schakelen op een alternatief huisvestingssysteem en het aanbieden van kooiverrijking. Ook dienen de eieren vanaf 2030 te worden voorzien van een label hoe de eieren zijn geproduceerd. Het wetsvoorstel bevat ook richtlijnen om de ammoniakuistoot in pluimveestallen te verminderen.

Het verbod van legbatterijen zal gelden voor alle Amerikaanse staten en zal de wetgeving die geldt per individuele staat verwerpen. Volgens de Amerikaanse Eierbond is dit de enige manier om het welzijn van de legkippen aan te pakken en om de toekomst van de Amerikaanse eierindustrie te waarborgen.

De staat Californië heeft al aangegeven legbatterij-eieren per 2015 niet meer te verkopen. Er zijn zo’n 280 miljoen leghennen in de Verenigde Staten, waarvan 90 procent in traditionele legbatterijen gehuisvest zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.