Pluimveehouderij

Nieuws 3 reacties

Voorstel nieuwe organisatie voor taken productschap pluimvee

Zwolle/Barneveld - De pluimveehouderij-organisaties NOP en NVP hebben een voorstel gelanceerd voor een nieuwe privaatrechtelijke organisatie die in de toekomst de essentiële taken van het Productschap Pluimvee en Eieren over moet nemen.

Het voorstel is positief ontvangen door de branche-organisaties Nepluvi voor de pluimveeslachterijen en de Anevei voor de eierhandel.

De nieuwe organisatie met de voorgestelde naam Nederlandse Pluimvee Unie zou zaken als Diergezondheid, monitoringprogramma's, voedselveiligheid, onderzoek, salmonella-aanpak en marktinformatie moeten kunnen regelen. Ook het beheer van kwaliteitsprogramma's zoals de IKB-systemen voor de pluimveesector zouden onder de nieuwe organisatie moeten komen.

Volgens voorzitter Eric Hubers van de NOP zouden bedrijven lid moeten worden van de nieuwe organisatie. Beleid zou moeten worden gefinancierd uit contributieopbrengsten. "Het moet zo zijn dat je er niet omheen kunt om lid te worden om freeriders gedrag te voorkomen", aldus Hubers. Voorzitter Jan Odink van de Nepluvi waarschuwt voor te veel optimisme. "We moeten niet de indruk wekken van een doorstart van het productschap. De ambities zijn er wel, maar de heffingen waaruit tot nu toe veel wordt gefinancierd, vallen weg."

Odink vindt verder dat het ziektemonitoringsprogramma dat nu privaatrechtelijk bij het PPE ligt, in zijn geheel door de overheid moet worden overgenomen. "De overheid zal dan dus meer moeten doen dan de minimale monitoring die verplicht is op basis van EU-regels." Odink denkt dat de overheid dat ook zal doen, omdat zij daar zelf belang bij heeft gezien de mogelijke risico's van bijvoorbeeld een vogelpestuitbraak voor de volksgezondheid.

Laatste reacties

  • gerjan slingenbergh

    NOP wil dus dezelfde geldverslindende organisatie in een nieuw jasje.

  • Khalid en zijn maten

    Dus als IKB-Psb moet je straks én leden bijdrage betalen én de kosten voor de IKB certificering betalen,dus die kostenpost en het papierwerk word dan nog hoger! Ik heb ook van niemand nog meegedeeld gekregen hoe en of het bestaande IKB-Psb systeem gehandhaafd word zoals het nu bestaat,of mogen wij nu eerst hierop verder borduren en de bijkomende kosten betalen ,en straks voor het nieuwe systeem nog een keer? Er is geen tussentijdse mailing of nieuwsbrief geweest over de stand van zaken,lijkt mij wel zo normaal zeker voor een productschap dat 'gesponsord' word.

  • Demeter Griend

    IKB is van de productschappen. Ik neem aan dat dit vervalt anders heeft het weinig zin om te stoppen met de productschappen.

Of registreer je om te kunnen reageren.