Pluimveehouderij

Nieuws

Staking dreigt bij Britse 2 Sisters

Birmingham - Bij enkele grote Britse vestigingen van het kippenbedrijf 2 Sisters, dat ook in Nederland actief is, dreigt een aantal 24-uursstakingen onder de 1.200 man personeel.

De werknemers en bonden willen daarmee protesteren tegen het volgens hen te lage loonaanbod maar ook tegen de werkomstandigheden. Bij de in Groot-Brittannië voorgeschreven stemming onder de bondsleden verklaarde 98 procent van de deelnemers zich voor een staking. Als er geen oplossing wordt gevonden, dan gaat het werk aanstaande vrijdag voor de eerste keer 24 uur plat. Dat moet in de daarop volgende weken gevolgd worden door nog eens twee soortgelijke actiedagen. ‘’De uitslag van de stemming vormt het sterkst mogelijke signaal naar de directie toe dat ze terug moeten komen naar de onderhandelingstafel’’, aldus Des Quinn van de vakcentrale Unite.

2 Sisters wil in een aantal vestigingen de roosters zodanig veranderen dat er zeven dagen per week gewerkt kan worden. Daarbij heeft de onderneming ook een loonaanbod op tafel gelegd. Volgens het bedrijf is dat nodig om aan de eisen van de markt te voldoen. Een woordvoerder verwees daarbij impliciet naar de problemen bij Vion, dat in Engeland eveneens actief is in de kippensector: “De voedingsindustrie blijft moeilijk, zoals weer is gebleken uit recente gebeurtenissen. We zijn erg teleurgesteld met deze stakingsdreiging omdat we alleen maar erg prille discussies hebben gevoerd over de manier waarop we samen kunnen werken om concurrerend te blijven onder de huidige moeilijke economische omstandigheden.’’ 2 Sisters stelt verder dat mogelijke stakingen de geplande uitbreiding van enkele vestigingen, waarbij mogelijk 500 nieuwe banen kunnen ontstaan, in gevaar kan brengen.

Of registreer je om te kunnen reageren.