Pluimveehouderij

Nieuws

Ophokplicht pluimvee Lunteren

Lunteren - Een ophoklicht voor pluimvee geldt in een gebied in de omgeving van Lunteren. De voorzitter van het Productschap Pluimvee en Eieren heeft de ophokplicht deze week ingesteld nadat op een legbedrijf met vrije uitloop een besmetting met Salmonella gallinarum is vastgesteld.

Het besmette bedrijf heeft 28.600 leghennen met een leeftijd van 45 weken. Het bedrijf is voor de derde keer besmet met de ziekte. Ook in augustus 2009 en september 2010 had hetzelfde bedrijf te maken met een besmetting met de zelfde bacterie.

Het gebied waar de ophokplicht geldt ligt in een straal van drie kilometer rond het besmette bedrijf en geldt voor een periode van twaalf weken. Het koppel leghennen dat besmet is mag levenslang niet meer buiten komen, aldus de verordening van het Productschap. Het Productschap kan deze verplichtingen opleggen op basis van de Verordening tijdelijke en preventieve maatregelen bij calamiteiten in de pluimveesector.

In het gebied liggen 56 pluimveebedrijven, waaronder vijf legbedrijven met vrije uitloop, negen biologische legbedrijven, drie biologische opfokbedrijven en een biologisch vleeskuikenbedrijf.

Volgens sectorcoördinator Henk Hulsbergen van het Productschap had het besmette pluimveebedrijf de laatste tijd al veel problemen. Daar komt nu de Sg-besmetting bij. "Het lijkt er veel op dat de besmetting in de uitloop zit. Daar kom je zomaar niet van af." Het besmette koppel wordt niet geruimd. Het is aan de pluimveehouder wat ermee gaat gebeuren.

Of registreer je om te kunnen reageren.