Pluimveehouderij

Nieuws 17 reacties

Oekraïense eieren bedreigen Nederlandse pluimveesector

Brussel - Oekraïne mag vanaf volgend jaar pluimveevlees en eieren exporteren naar de Europese Unie. Dat is onlangs besloten op de bijeenkomst van de diergezondheidscommissie SCFCAH in Brussel. De Nederlandse pluimveesector is verbolgen.

Naar aanleiding van inspecties door de Europese Unie (EU) is geconcludeerd dat de Oekraïense overheid de kwaliteitsgaranties voor pluimveevlees en eieren kunnen garanderen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om de maatregelen die worden genomen bij uitbraken van infectieziektes zoals vogelgriep of Newcastle Disease (pseudo-vogelpest) en het naleven van een controleprogramma rondom salmonella.

Oleksandr Bakumenko, voorzitter van de Oekraïense pluimveeorganisatie, verwacht dat de beslissing eind april volgend jaar van kracht wordt. De minister van buitenlandse zaken van Oekraïne, Kostiantyn Hryschenko, noemt deze stap een belangrijke overwinning. “We moeten nu natuurlijk nog wachten totdat de EU alle benodigde technische maatregelen heeft afgerond zodat de export ook daadwerkelijk op gang kan worden gebracht”, aldus Hryschenko.

De Nederlandse pluimveesector is niet zo blij met deze beslissing. Eric Hubers, voorzitter van de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders (LTO/NOP) vindt het een zeer vreemde en zorgwekkende ontwikkeling. “In Nederland gelden strenge eisen wat betreft dierenwelzijn. En dat is een goede zaak. Maar die gelden niet in de Oekraïne. Bij de inspecties kijkt men enkel naar de veterinaire en hygiënemaatregelen, niet naar het houderijsysteem. Je moet niet meet twee maten meten als het gaat om dierlijke producten die in de EU worden verkocht”, aldus Hubers. De NOP-voorzitter verwacht dat de prijs van eieren daardoor lager wordt. “De kostprijs in Oekraïne is lager dan in Nederland. Eerder was er nog een hoge importheffing wat eieren uit derde landen weerde. Maar ik begrijp dat deze importheffingen gehalveerd worden.”

Volgens Arend Mijs van de Algemene Nederlandse Vereniging van Eierhandelaren (Anevei) krijgt de Nederlandse handel straks een groot probleem als de Oekraïense eieren op de markt komen. “Er komen straks ruwweg 80 tot 100 miljoen eieren per jaar uit Oekraïne op de EU markt. Daar zitten veel legbatterijeieren bij die straks als industrie-ei worden verhandeld. Oekraïne voldoet (nog) niet aan de salmonella-eisen om de eieren als tafelei (klasse-A ei) af te zetten. Dus deze eieren verwacht ik niet in de supermarkt. Ik mag hopen dat retailers dat ook niet willen. Helaas kunnen we er niets aan doen. Het is een schande. Ik verwacht dat de prijs van industrie-eieren in Nederland een flinke tik gaat krijgen”, aldus Mijs.

Oekraïne mag straks jaarlijks 1.500 ton eierproduct en 3.000 heeleieren op de EU markt afzetten. Het tonnage eierproduct wordt in de komende vijf jaar verhoogd naar 3.000 ton. Het volume heeleieren wordt niet verhoogd.

Laatste reacties

 • PluimveeBrabant

  Tsja zo gaat dat, we verhogen onze productiekosten en wanneer de eieren langer dan 8 maanden goed aan prijs zijn, gaan de deuren open voor goedkope vervangers. Politiek is vooruitzien maar vooral een kwestie van een kort en selectief geheugen, dat is beter voor de nachtrust.

 • schoenmakers1

  dierwelzijn intreseerd niemand ook maar iets, of zou nu wakker, pvdd en dergelijke opstaan om dit tegen te houden, nee men wil gewoon de complete veehouderij de nek omdraaien met de onzin over dierwelzijns kostprijs verhogende maatregelen

 • kk

  het wordt tijd dat we de retail gaan bewerken als het moet samen met wakker dier de retail moet eisen dat eiprodukten aan de kat normen moeten voldoen.
  Elke pluimveehouder in de eu onder de kat norm produceren en je hebt een systeem om buiten eu eieren te weren. Zal niet 100% water dicht zijn maar het is een begin.Kan men politiek niks tegen doen als het een eis is van uit de retail.

 • ed12345

  Het groter worden van de eu heeft voordelen en consequenties onze handels en fabrikage bedrijven hebben nu een makkelijker toegang op de oekraiense markt een van de consequenties zijn hier boven beschreven er zal de komende jaren nogal verschuivingen plaats vinden

 • Professor P

  Hypocriet beleid dat ten koste gaat van de dierenwelzijn en de Nederlandse economie. Tijd voor het NOP en LTO (en PvdD) om in actie te komen en met rotte eieren te gooien in Brussel. Vrije handel OK, maar dan ook met dezelfde regels.

 • joannes

  En alles dankzij de NL en EU exportsubsidies die daar bedrijven hebben gebouwd die vergelijkbaar of nog beter zijn dan de Nederlandse. Ze verkopen de Nederlandse ervaring en kennis buiten de boeren om! http://www.mhp.com.ua/en/operations/poultry

 • Vegan

  Met ons belastinggeld wordt via de EU in de Oekraïne geïnvesteerd in megastallen.
  De Partij voor de Dieren en Wakker Dier zijn hier erg op tegen want het komt het dierenwelzijn niet ten goede. En de boeren in Nederland trekken nu ook aan het kortste eind. Het wordt tijd dat de boeren in NL in actie komen tegen deze oneerlijke concurrentie, die gevolgen heeft voor zowel de boeren in NL als het dierenwelzijn.

 • alco1

  Kom op Wakker Dier en Partij vd Dieren. We willen jullie nu horen.

 • De Toekomst

  Slaat natuurlijk nergens op, maar we moeten ons niet door de handel iets wijs laten maken! Als je berekend 4500 ton eieren maal 16 is 72 miljoen eieren op jaarbasis. dat is één bedrijf van ongeveer 200.000 kippen. in de EU produceren 335 miljoen kippen eieren dat is dan 0.06 procent.Nederland en Belgie 50 miljoen dat is 0,4 procent. En er worden nog dagelijks nieuwe stallen in gebruik genomen van dezelfde aantallen in europa, ik denk dat daar een groter knel punt zit.Maar neemt natuurlijk niet weg dat ik ook een groot tegenstander er van ben. Gelijke rechten!

 • iptho1

  @alco1.....tuurlijk niet.... men kijkt alleen binnen Nederland. BeNeLux, Europees of continentaal is te ver...... en stel dat je wordt uitgelaggen, dat doet pijn hoor!

 • kk

  @w.elst1, je hebt gelijk het zijn niet zoveel eieren maar let wel dit is maar een land buiten de EU de rest van de wereldei exporterende landen zullen hier hun overschot ook dumpen. Van uit de politiek hoef je niks te verwachten kan simpel weg niet met het wereld handels akoord. Als we er iets aan willen doen zal het van uit de sector of aan verwante partijen moeten komen, en dan is produceren onder een EU certificering opgelegd van uit de retail net als bij Kat een goed begin, let wel het moet een partuculiere certificering zijn anders krijg je gedonder met de wereld handels organisatie. Heb hier met een grote verwerker over gesproken, hij vond mijn gedachte niet zo gek, alleen hoe krijg je alle snavels de zelfde kant op.

 • troo

  niet

 • agratax2

  Deze bedrijven zijn inderdaad gesticht met Nederlandse financiële steun uit een project dat maar één doel nastreeft, Handel bevorderen. Dat is nu ook aan de orde eerste handel, levering kippenstal+inrichting toen kuikens en nu eieren retour om de kredieten af te lossen. Gevolg inderdaad werkeloze kippenhouders maar dat zal de handelsmannen niets interesseren. Zij komen pas terug op het erf als de Oekraïne meer kan verdienen aan zijn eitjes in bv. Moskou als betaling voor de toren hoge gas rekening.

 • jete

  Het hierboven staande bericht zou niet alleen als een bedreiging, maar ook als een uitdaging kunnen worden gezien: Daarbij kan worden gedacht aan een eerder gepubliceerd artikel omtrent de introductie van de Hollandse Beter Leven Kip door de Supermarktketen PLUS. Door met een specifiek product te komen en op een aanlokkelijke wijze de kwaliteit, de productiemethode en het land van herkomst op de verpakking aan te geven, zou men mogelijk op de nationale en internationale markt een onderscheidende rol kunnen gaan spelen.

 • joannes

  jete, idealistisch zaken doen heeft alleen maar windeieren gelegd! Natuurlijk moet er geinnoveerd worden en mischien specifieker geproduceerd worden maar zolang de Nederlandse maar ook de Europeese consument (vanwege de crisis) voor de goedkoopste producten blijft kiezen komt geen enkel initiatief tot een volwassen alternatief. Alleen door regels te veranderen en beperkingen in te brengen is de sector zich langzaam uit de markt aan het prijzen of naar een maatschappelijk onacceptable schaal aan het groeien. Beide zijn doodlopende paden. Idealisme en optimisme is er alleen bij de bestuurders die hun geld verdienen met discussies en regelingen. Hun toekomst is verzekerd met onduidelijkheid en verwarring!

 • Eierboer Zuid

  Ik zou hierover graag een debat horen in de tweede kamer. Dat alle politieke partijen eens zeggen wat zij hiervan vinden. Gaan ze de import van goedkope batterij-eieren tegenhouden ? Neen, dat kan niet. Vinden ze het een eerlijke situatie voor onze boeren ? Dat ook niet. Hebben zij dan misschien een stommiteit begaan toen ze de welzijnsnormen hebben verhoogd in Europa zonder de mogelijkheid te hebben om import van batterij-eieren van buiten Europa te kunnen tegenhouden ? Of wisten ze het goed genoeg en trekken ze er zich niets van aan ? Wat is het ergste ? Vinden ze zichzelf nog goede bestuurders ? Of lachen ze zichzelf een breuk met de naïviteit van de mensen ?

 • jete

  Beste Joannes,
  Als handelsvolkje ligt het inderdaad niet in onze geaardheid om idealistisch zaken te doen. Aan alles willen we graag iets verdienen en vaak lukt dit ook wel. Op zich is daar niets mis mee als datgene, dat verhandeld wordt, ook maar voorziet in een bepaalde behoefte en voldoet aan de gestelde verwachtingen: Het principe van marketing. Deze verwachtingen kunnen verschillend zijn: Het is altijd zo geweest (en dit zal ook zo blijven) dat er consumenten zijn, die kiezen voor het goedkoopste product terwijl een andere groep consumenten kwaliteits-producten verlangt. Voor beide soort producten bestaat er dan ook zeker een markt. Vaak is het dan wel 'de handel', die met de nodige inventiviteit (bijvoorbeeld middels import en export) te werk gaat om de aanvoer en afzet van zowel bulk- als kwaliteitsproducten te kunnen realiseren. Het zou mijns inziens dan ook goed zijn om ons met onze producten te onderscheiden en daarmee te richten op deze markten, zowel nationaal als internationaal. Dit lijkt me tenminste beter dan om ons 'druk' te maken over zaken, waarop we geen invloed hebben.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.