Pluimveehouderij

Nieuws

Nieuwe H5N1 variant op Indonesië

Jakarta - Op het Indonesische eiland Java circuleert waarschijnlijk een nieuwe virulente variant van het vogelpestvirus HJ5N1. Dat meldt het internationale gezondheidsnetwerk Promed.

Als gevolg van besmetting met dit virus zijn in de afgelopen weken duizenden eenden gestorven. Volgens de hoogste veterinair van indonesië Syukur Iwantoro gaat het om een nieuwe variant die nog niet eerder is aangetoond in Indonesië. De Indonesiërs onderzoeken welke genetische veranderingen hebben plaatsgevonden en willen ook weten waar het virus mogelijk vandaan komt. Het vermoeden is dat het virus afkomstig is uit Vietnam of Thailand.

Om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan hebben de autoriteiten controles en restricties ingesteld op het vervoer van pluimvee. Ook zijn de Indonesiërs alert op sterfteverschijnselen onder het pluimvee en ook houden ze scherp in de gaten of er mensen ziek worden van het virus. Vorige week is er melding gemaakt van een vierjarige jongen die mogelijk aan het virus zou zijn overleden. De jongen was ziek sinds 20 november. Op 6 december is hij overleden in het ziekenhuis van Tangerang.

Sinds 2003 zijn er in Indonesië 192 mensen geïnfecteerd geraakt met H5N1, waarvan 159 mensen overleden aan infecties met het vogelpestvirus. De genoemde jongen zou het 160e geval zijn. Wereldwijd zijn er 360 mensen aan de ziekte overleden.

Of registreer je om te kunnen reageren.