Pluimveehouderij

Nieuws 6 reacties

Kamp wil welzijn handelscriterium maken

Den Haag - Minister van Economische Zaken Henk Kamp gaat zich inzetten om dierenwelzijn ook een handelscriteria te maken binnen Europa en binnen de wereldhandelsorganisatie WTO. Dat zei hij tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Aanleiding is dat eieren en pluimvee uit Oekraïne in Europa wordt geïmporteerd, terwijl deze producten niet voldoen aan de Europese welzijnseisen. PvdA-Kamerlid Sjoera Dikkers heeft hier vragen over gesteld. Ze maakt zich zorgen over de concurrentiepositie van de Nederlandse pluimveehouders.
Kamp zegt dat eieren van buiten Europa als gevolg van de vrije handelsafspraken in WTO ingevoerd mogen worden als ze voldoen aan de gezondheids- en hygiëne-eisen. "Ik vind dat dit ook voor dierenwelzijn zou moeten gelden. Ik ga dit inbrengen in het overleg in de landbouwraad en de WTO."

Laatste reacties

 • gerjan slingenbergh

  Hoewel ik geen aanhanger van de VVD ben vind ik dit verstandige taal waar we iets aan kunnen hebben als Kamp dat voor elkaar krijgt.

 • aarthamstra1

  Een goed begin van Kamp. Heeft lef . Zal een hoop goeds kunnen doen als hij zich niet laat (op) voorlichten door onze boerenbedrog organisaties ZLTO/LTO Multinational van VION en zijn vrienden .

 • Mozes

  Het lijkt erop dat het eerste besef begint door te dringen dat diervriendelijke productie alleen mogelijk is voor zover er een diervriendelijke afzetmarkt is.

 • politiek

  Iderdaad een goed begin van Kamp. Ik zal hem volgen ! . Inzake die afzetmarkt die is er mijn inziens altijd. Vooral als Den Haag meedoet. Nog veel mooier kan het worden als Europa meedoet, Brussel dus.
  Als het een doorbraak zou kunnen worden op WTO ( wereldhandelsorganisatie) dan heeft Nederland zich als toonaangevend wereld agrarisch land , zich inderdaad weer bewezen.
  Hopenlijk kan Den Haag ook wat gelden vrijmaken voor de ,,voorlopers,, in de branche veehouderij om die wereldmarkt te blijven leiden. Niet meer maar beter dus incl. dierwelzijn.
  Ook een AH en een JUMBO mogen dit gerust serieus oppakken. Evenals men wel in staat is om die flesjes (mineralen)water vanuit buitenland fors duurder weet te verkopen als melk uit het binnenland mag men die toonaangevende duurzame agrarische producten gerust wat extra aandacht geven.

 • minasblunders1

  Nederland als toonaangevend op het gebied van dierenwelzijn? Laat me niet lachen! Lees blz.35 van de Veeteelt van december maar eens en vraag je af hoe lang we nog doorgaan met die volstrekte achterlijkheid die ten grondslag ligt aan de mestwet. Zolang het belangrijker is om het gezicht te redden van Oenema cs. dan onze dieren een dierwaardig bestaan te geven, zal deze dierenkwelling doorgaan. En nog ongestrafd ook. Hoeveel koeien met kapotte rode bloedlchaampjes moeten er nog volgen voordat we eens na gaan denken? Misdadig is het!!

 • minasblunders1

  Ongestraft moet natuurlijk met een T. Ik lijk wel een Wageninger.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.