Pluimveehouderij

Nieuws 3 reacties

Hoogleraar Fink: kuikens prepareren in plaats van repareren

Ruurlo - Het accent van (pluim-)veegezondheids moet (nog) meer worden gelegd op het voorkomen van ziekten. "Prepareren in plaats van repareren.''

Dit zei Johanna Fink-Gremmels, hoogleraar veterinaire farmacologie, farmacotherapie en klinische toxicologie bij Universiteit Utrecht. Zij sprak woensdag in Ruurlo tijdens het symposium ʼVroeger was alle beter!?' ter gelegenheid van het vertrek van pluimveedierenarts Jef Pleumeekers bij Pluimveepraktijk de Achterhoek.

Fink hield een inleiding over antibioticagebruik in verleden, heden en toekomst. Daarin ging ze in op het verbod op (preventief) gebruik van antimicrobiële groeibevorderaars (restanten uit het fermentatieproces van antibiotica) en het terugdringen van het preventief gebruik van antibiotica. Ze benadrukte dat preventieve gezondheidszorg al op dag 0 van het kuiken begint.

Ook ging zij in op het belang van een goede darmgezondheid. ,,Dertig procent van de immuuncellen zit in de darm. Als je in de eerste levensweek de darmflora beschadigt, blijft een kuiken of kip de rest van zijn leven gevoeliger voor infectieziekten.'' Volgens de hoogleraar verstoren alle in de eerste levensweek toegediende antibiotica de ontwikkeling van een stabiele darmflora. "Dat is dus niet wenselijk.''

Volgens haar dragen een goede gezondheid van de ouderdieren, opslag van broedeieren en broedhygiëne, alsook zorgvuldig transport en opvang van de ééndagskuikens bij aan het voorkomen van ziekten.

Laatste reacties

 • l coumans

  helemaal goed

 • annevandermeer1

  Inderdaad goede eendagskuikens zonder dooierrestontsteking heb je de hele ronde geen gedonder

 • Petervanzantvoort

  dit geld niet alleen voor kuikens ook voor kalveren.
  als je een nuchter kalf de melk geeft van de koeien die voor uierontsteking of met een droogzetter behandeld zijn krijgen ze dus ook antibiotika binnen in de eerste levensweken(dagen), dit merkt de mester omdat later bij een longontsteking oid de antibiotika niet meer aanslaan. een typisch geval van verlaagde weerstand in combinatie met resistentie.

Of registreer je om te kunnen reageren.