Pluimveehouderij

Nieuws

Duitse zelfvoorzieningsgraad eieren bijna terug op pré-kooiverbodniveau

Bonn - De Duitse zelfvoorzieningsgraad met eieren is dit jaar 68 procent. Dat meldt pluimveemarktbureau MEG. Het percentage is daarmee na de daling in verband met de overschakeling van de oude batterijen op volière- en scharrelsystemen bijna weer terug op het niveau van 2005. Toen was de zelfvoorzieningsgraad 70 procent. Twee jaar geleden was het cijfer nog krap 55 procent.

De leghennenstapel is het afgelopen jaar flink uitgebreid en de trend zet zich nog verder door. In het 1e kwartaal van het komende jaar zullen gemiddeld 7 procent meer hennen opgezet zijn dan in 2012, calculeert het bureau. Dit percentage komt overeen met dat van de EU als geheel. De leghennenstapel in de EU-27 telt dan 340 miljoen dieren. Dat is nog wel 1 procent minder dan in 2011. In Nederland, de belangrijkste exporteur naar de Duitse markt, beweegt zich de leghennenstapel volgens door het MEG bij het PVE opgevraagde cijfers in de eerste maanden van 2013 op het niveau van een jaar eerder.

Of registreer je om te kunnen reageren.