Pluimveehouderij

Nieuws 13 reacties

Consument koopt meer kip

Zoetermeer - In vergelijking met 2011 hebben meer huishoudens dit jaar kip gekocht. Ook werd er per huishouden vaker kip aangeschaft.

Dit blijkt uit cijfers van marktonderzoeksbureau GfK dat in opdracht van het Productschap Pluimvee en Eieren het aankoopgedrag van de consument in kaart bracht.

De bestedingen aan kip in Nederland bedroegen in het derde kwartaal van 2012 ruim 140 miljoen euro. Dat is 2 procent meer dan in het derde kwartaal van vorig jaar. 2012 is met uitzondering van 2010 het zevende jaar achtereen dat de bestedingen toenemen. De gemiddelde prijs van kip is dit jaar tot nu toe met 3,5 procent gestegen. De groei in bestedingen wordt veroorzaakt doordat meer huishoudens kip kopen en doordat per huishouden vaker kip wordt gekocht. De groei in de bestedingen wordt ook veroorzaakt doordat de gemiddelde prijs van kip stijgt, mede door de opkomst het scharrel- en biologische assortiment.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  lang leven de plofkip

 • gerjan slingenbergh

  Als de prijs 3,5 % hoger is en de besteding 2 % hoger dan is er in mijn ogen minder kip verkocht. Blijf elkaar maar mooi voor de gek hoeuden.

 • agratax2

  gerjan. je hebt weergelijk er zijn enkele kippen over gebleven. Minder kip over de toonbank maar meer geld via de pin. Hier wordt de plofkip boer niet vrolijk van.

 • hb56

  @agratax1
  De meeste plofkippenboeren willen graag voor het hogere segment produceren, daar zit t probleem niet weet ik uit ervaring met veel pluimveehouders. De consument koopt nog niet genoeg en de markt wordt afgeschermd door 1 grote partij die al deze langzaamgroeiende kippen vermarkt. Deze partij slacht 2 % van zijn kippen in dit segment (120.000 per week van de ca. 6 miljoen) Voor een volwaardig gangbaar familiebedrijf is op dit moment geen ruimte in de markt om om te schakelen.

 • alco1

  Gerjan. Even een berekeningetje. Als de prijs tot nu toe 3.5 % gestegen is, dan is dat gemiddeld 1.75%, dat is dus minder dan 2% besteding.

 • gerjan slingenbergh

  @alco Jezelf rijk rekenen daar zijn de meeste boeren goed in. Waarom zou je de prijsstijging delen door twee. Het gaat over het derde kwartaal en in volume is de omzet dus afgenomen.

 • kk

  Gerjan jou berekening is net zo krom als die van Alco je kan hier geen berekening van maken als de gang bare kip in prijs het zelfde blijft en de niche markt prijs stijgt is het goed mogelijk dat het volume toch is gestegen.Ook dit is geen hard bewijs ,je kan van alles bedenken beide kanten op om je gelijk te krijgen simpel weg je hebt te weinig exacte cijfers om dit te controleren.
  De boerderij zou wel wat zorg vuldiger moeten zijn met dit soort berichten.

 • alco1

  Gerjan. Ik deelde door twee, omdat de prijsstijging op 1 jan 0% bedroeg en nu einde jaar 3.5. dat maakt dus gemiddeld 1.75 Echter daarna de passage derde kwartaal over het hoofd gezien. Sorry. kk heeft het bericht nog weer beter gelezen.

 • gerjan slingenbergh

  @ kk Als de uitgaven 2 % stijgen en gemiddelde prijs is 3,5 % hoger en er wordt meer duurdere kip verkocht dan worden er beduidend minder plofkippen verkocht.
  Ik geef toe dat de informatie van de \Boerdrij tekort schiet maar je kunt het niet anders lezen.

 • kk

  Gerjan moet je toch nog eens goed lezen er staat namelijk nergens dat er meer duurdere kip word gekocht dus jou redenatie klopt niet. er staat alleen dat de gemidelde prijs stijgt niet hoeveel welke kip er meer in prijs stijgt en wat er meer verkocht wordt. Het meest kwalijke vindt ik nog dat jij ook mee doet aan de term plofkip een beetje meer respect voor je collega`s zij produceren gewoon volgens de regels.

 • gerjan slingenbergh

  @kk Je moet de laatste zin nog maar eens goed lezen.

 • kk

  Gerjan , dit geeft geen uitsluitsel wat dit aan deel is.dus het blijft gogelen met cijfers. Of dit ook werkelijk klopt in de laatste zin waag ik te betwijfelen als je bij de supermarkt kijkt worden deze producten pas actief verkocht wanneer deze in de bones zijn helpt niet echt om de gemidelde prijs te verhogen.

 • alco1

  Eén ding wordt wel weer duidelijk. Dat het een slecht geschreven artikel is.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.