Pluimveehouderij

Nieuws 13 reacties

Bouma herhaalt oproep om productie te drukken

Hoornsterzwaag - Vleeskuikenhouders zijn dom bezig. Dat zegt vleeskuikenhouder Hessel Bouma uit Hoornsterzwaag. In augustus deed hij een oproep aan zijn collega’s om vertraagd kuikens op te zetten en zo de productie te drukken.

Bouma is teleurgesteld over het resultaat van zijn oproep. Hij constateert dat er slechts 5 procent minder productie is geweest sinds augustus. Hij had gehoopt op 15 procent. Volgens hem zijn er zelfs vleeskuikenhouders die versneld hebben opgezet om zo in het ontstane productiegat te duiken. ”Ook sommige slachterijen hebben hun leveranciers gestimuleerd vooral te blijven produceren. Ze waren alleen maar bezig om hun haken te vullen, maar de verliezen per kuiken zijn opgelopen tot 25 cent”, aldus Bouma.
Hij herhaalt nu zijn oproep om stallen langer leeg te laten staan, later op te zetten en de productie te drukken. ”Alleen zo kunnen we de prijs substantieel omhoog krijgen”, aldus Bouma. Hij wijst er op dat juist nu de productiekosten nog verder oplopen.
Hans van Egteren van slachtgerij GPS is het met Bouma eens. ”Het is heel jammer dat zijn oproep in augustus zo matig is opgepakt. Was dat wel gebeurd, dan had de situatie heel anders kunnen zijn. Ook Van Egteren wijst er op dat de kosten nu nog verder oplopen, vanwege de winter.
Rene Welpelo van De Kuikenaer, de aanvoerorganisatie van Plukon stelt dat elke vleeskuikenhouder vrij is in zijn keuzes.

Laatste reacties

 • jp.bierema

  Tja, langzamer opzetten om dan later weer te horen via via dat men weer stallen gaat bijbouwen terwijl de vraag tanende is. Als dat de goede weg is? Of allemaal oogkleppen op hebben voor wat betreft de publieke opinie omtrent dierwelzijn? Laten we de vlag uitsteken op de dag dat we met 10 kuikens per vierkante meter hetzelfde saldo binnenhengelen dan nu met >20. Dat zet pas zoden aan de dijk heer Bouma.
  Kom op veredelaars, wie durft de eerste stap te zetten naar afschaffing van de snelgroeiende kip. Ross of Cobb? En Kuikenear en collega slachters: zorg dat wij met die langzaamgroeiende kippen de zelfde vierkante meterprijs verdienen dan nu met de traditionele kippen want wij willen ook graag leven en onze stallen afbetalen!
  Positief neveneffect is dat meer grondstof nodig is voor een stukje vlees, hierdoor zullen de akkerbouwprodukten als graan beter op prijsniveau blijven.
  Misschien moeten wij ons niet halstarrig verzetten, maar ons voordeel doen met actie's van Wakker Dier en consorten.

 • probe14

  Wat een kletspraat allemaal. Een dip is gezond in een vrije markt. De aanbod regelt zichzelf. Elk initiatief wat bedacht wordt als georganiseerd minderen zal mislukken. Zie de varkenshouderij. De best overleefd. De rest haakt af. Hard, maar zo werkt de economie nu eenmaal.
  Degene die een grote mond over anderen hebt, heeft vaak het meeste boter op het hoofd.... wie de schoen past trekke hem aan!!

 • Bison

  Bouma heeft gelijk.Maar dan moet elke boer dat doen anders helpt het niks.
  minder dan de vraag produceren is de enigste manier om de prijs blijvend op te drijven.
  Laat de consument de broekriem maar wat aanhalen,mischien dat ze dan door gaan hebben dat voedsel niet vanzelfsprekend is en de boer ook elke dag moet leven en niet af en toe.
  Er is iets definitief verkeerd als 1 ltr melk goedkoper in de winkel staat dan 1 ltr water.

 • mazzel1

  Beste mensen,
  Draai het toch eens gewoon om. Waarom zijn de prijzen van de levende kippen in heel Europa duurder dan hier? Waarom verkoopt de slachter zijn kippen toch niet gewoon voor € 0,15 per geslachte kg meer aan de retail? Hij laat het gewoon betalen voor zijn leveranciers. En als er dan toch al mesters zijn die leeg gaan liggen in een week dat het de slachter niet past, betaalt hij de individuele mester een paar centjes extra en hij zet weer op; ook Van Egteren.. Stop toch eens met het rechtstreeks verkopen van je kippen aan de slachterij! Je wordt constant gemolken omdat je als indvidue geen vuist kunt maken. Sluit je aan bij een grote partij die dit wel kan. We willen de varkenssector (Vion) toch niet achterna!!

 • janmoed

  geachte colega ben het helemaal met je eens wij staan al 4 maand leeg

 • janmoed

  info387 kletspraat : jij klest uit je nek 387 als je de mond open doet zet dan je naam er bij ik sta 4 maand leeg om dat het me niet aanstaat met zoon lage prijsdat kan jij ej natuur lijk niet veroorloven . gr jan moed

 • Lange baas

  Wanneer je technische goed draai kan het nog net uit !

 • probe14

  janmoed, niet zo mopperen. Leegstaan is ook een keuze. en dat schept weer lucht voor de volhouders. Maar ik vraag je: verdien jij in een goede tijd wel genoeg?

 • groot boerdam

  Mazzel1 ben jij iemand van de heus die lullen het zelfde wat jij zegt maar wel slachtkuikens kopen in frankrijk van het bijna failliete Doux voor 0,55 cent de kg en hier de prijs onderuit!!!

 • mazzel1

  Nee grootboerdam,
  Ik verkoop mijn kuikens niet aan de heus, gelukkig zijn er nog meer partijen waaraan ik mijn kuikens kan verkopen maar we moeten stoppen om ze als individue aan de slachter mee te geven en maar afwachten wat we betaald krijgen. Welke slachter heeft die Franse kuikens geslacht?

 • jp.bierema

  Ik was deze discussie begonnen om na te denken over minder kippen/m2 met een hogere vleesprijs naar de wens van (een gedeelte) van onze consumenten. Want om nu leeg te gaan staan terwijl ik hoor dat diverse mesters weer willen gaan bijbouwen daar voel ik absoluut niet voor. Ter discussie heb ik gezegd dat wanneer anderen de grootwinkelbedrijven dwingen tot verkoop van diervriendelijker opgefokte kippen kunnen wij ons voordeel daar misschien wel mee doen. Want wanneer wij als sector tegen de maatschappij zeggen dat men minimaal 1 ster kip moet kopen lukt ons dat niet, terwijl wanneer die lui van dierenbescherming of wakker dier de supermarkten en bedrijven aanspreken deze bedrijven al snel eieren voor hun geld kiezen. Makkelijker kunnen we het niet krijgen, nu alleen nog de rest van de keten. Tevens zie ik voordelen bij een produktieverlaging per vierkante meter, want dan is er wel uitbreiding mogelijk doordat de groei van een kip een heel stuk trager zal zijn. Nu maakt uitbreiding met nieuwe stallen de markt stuk.
  Wanneer u binnen uw studieclubs dergelijke discussie's start zult u verbaasd staan hoeveel leden maar al te graag met minder werk hetzelfde willen verdienen. Punt is alleen het gevaar dat we straks voor het geld van nu vlees verkopen, en dat kan natuurlijk niet.

 • h.vanegteren1

  Nou mazzel 1, Maakt U uzelf eens bekent, ga nl niet aan een willekeurige partij mijn kuikens meegeven.

  Groeten,

  Hans van Egteren

 • Henk Weerts

  Ik ben het met Bouma eens, want een produktiedaling van 15 % moet haalbaar zijn. Dit is ongeveer een week later opzetten of voor mijn part op een andere manier. Na de komende ronde die op 17 december in de stal komt ga ik vier weken leeg liggen. Voor mij heeft het geen zin om de markt te blijven overvoeren, eerst moet er zo'n 10 ct per kg bij komen om weer wat lucht te krijgen. De voerprijzen zullen de eerste jaren nog op dit hoge niveau blijven. Daar is niets mis mee, want als akkerbouwer moet je per slot van rekening net als wij ook een gezin kunnen onderhouden. Naar een nog verdere toekomst zullen we zelfs naar een ander kuiken moeten wat sterker is, minder gevoelig is voor ziektes etc. Als je daar mee gaat rekenen, dan zou de opbrenstprijs nog wel eens met 10 ct per kg omhoog moeten. Ook daar is een produktiever-mindering haalbaar, mogelijk ook weer 15 %. Het wordt hoog tijd dat de hele keten verdere acties gaat ondernemen.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.