Pluimveehouderij

Nieuws 15 reacties

Wakker Dier: meer controle op kippentransport

Amsterdam - Controleurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zouden meer moeten letten op pluimveetransporten naar de slachterij. Dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier stelt maandag na onderzoek dat jaarlijks 1 miljoen kippen sterven tijdens het transport; miljoenen gewonde en zieke exemplaren worden aan hun lot overgelaten.

Volgens Wakker Dier is sprake van ernstig dierenleed omdat de welzijnswetgeving structureel wordt overtreden en de NVWA niet genoeg ingrijpt. ,,Handhaving van de wet zal kostenverhogend werken en financiële ruimte hiervoor is er niet in de pluimveesector.'' Zo gaan kreupele kippen gewoon op transport, hoewel dit niet mag. De dierenwelzijnsorganisatie schat dat het jaarlijks om zo'n 250 miljoen kreupele kippen gaat.

Als kippen op een rustiger en diervriendelijker manier worden gevangen voordat ze op transport gaan, zoals in Zweden al gebeurt, kan dat ook leed schelen. Nu lopen de dieren gebroken of gekneusde vleugels op als ze in de stal worden gevangen en zitten ze uren opeengepropt zonder water in krappe kratten, aldus Wakker Dier.

De NVWA laat in een reactie weten dat er dit jaar 131 controles op het vervoer van pluimvee zijn uitgevoerd en daarbij zijn 24 overtredingen geconstateerd. Zo was het papierwerk niet in orde en werd 12 keer overbelading vastgesteld. Na signalen over misstanden is in juli onderzoek gedaan naar het vangen van vleeskuikens, waarbij een gering aantal bloeduitstortingen, beknelde poten en vleugels werd vastgesteld. Dit jaar volgt eenzelfde onderzoek bij legkippen.

Laatste reacties

 • Nines

  24x was het papierwerk niet in orde. Dat is geen dierenleed; dat is bomenleed. Moeten die formuliertjes weer opnieuw uitgeprint, dat scheelt weer een bos.

  Ik weet nog hoe wakker dier rekende met de keurslagersenquete; dus ik neem de cijfers in dit bericht ook maar weer niet te nauw.

 • stunt

  word tijd dat hier wat aangedaan word. schandalig!!!ik koop geen kippenvles meer!!

 • Farmer NL

  En 2 uur na zo'n persbericht van Wakker Dier toevallig een uitzending van Tros Radar met het zelfde onderwerp, zoals gebruikelijk geen enkele moeite genomen voor hoor en wederhoor, of echt gedegen onderzoek, alleen een paar gelijkgestemde meningen en beelden die in de 5 minuten vaak wel 10 keer gebruikt worden.

 • Flyinghollander

  Farmer omdat de presentatrice bij de familie Wakker dier hoort, ga het maar eens bekijken hoe alles zit. Lijkt wel een soort sekte.

 • niewerder

  De man van deze Presentatrice is mede oprichter van partij van de dieren. Dan weet je wel weer hoe het zit.

 • kleitokkers

  Ben het eens me flyinghollander er is geen enkel genoemd getal dat klopte

 • alco1

  Politiek, jij bent zoals je zegt ook altijd voor eerlijkheid in onderzoek resultaten. Wat vindt jij nou van deze cijfers?

 • Flyinghollander

  Politiek weet niet hoe die WOBT dus vraagt ie af en toe anderen, want hij denk dat er ultra geheime dingen worden gezegd in het overheidsorgaan, waar mensen nog niet eens scheet geheim kunnen houden.

 • Marten

  Eigenlijk zou WD dat nieuwe bedrijf in Limburg moeten steunen.Daar hoeven de kippen niet te worden gevangen,niet in kratten,niet op transport,wat wil je nog meer?Rare jongens die wakkere diertjes.

 • kleitokkers

  inderdaad marten alles op een locatie is de beste oplossing maar ja dat is een megastal dat kan niet. Dus hiermee weet je ook weer de doelstelling van deze organisatie.

 • lepercheron 46

  Ook werd er in de uitzending van radar verwonderlijk gedaan hoe het in vredesnaam mogelijk is dat èèn kilo kipfile goedkoper is dan een kilo katten of hondenvoer. Domme reactie van wakker dier !, Diervoeding is namelijk veel te duur, maar dat maakt de burger niets uit, ze geven liever het dubbele geld uit aan diervoeder voor een huisdier dan èèn dubbeltje meer voor de file, Ze laten liever het vlees voor hun eigen gebruik staan dan dat de hond of kat ook maar iets te kort komt.

 • RDK

  Walgelijk dat dierenleed. Onbegrijpelijk dat je dit door je strot krijgt.

 • W Geverink

  Idd Flying hollander. Als de nederlandse braadkuikenproducenten zes tot zeven rondes draaien en zo'n dertig miljoen leghennen op jaarbasis naar de slacht gaan komt het er na een snelle berekening op neer dat tussen de 75 en 90% van de bij de slachterijen aangevoerde dieren kreupel zijn. Niet waarschijnlijk.

 • Hugobens

  Het is nu de zoveelste keer dat ik op een maandagavond wordt overvallen door voor de pluimveehouderij suggestieve TV-beelden. Daar baal ik enorm van en ik ben het zo langzamerhand goed zat. Dit keer was het TrosRadar dat een filmpje uitzond over transport van kippen. Beelden die ik ook liever niet zie. Niet omdat ik mijn kop in het zand steek, maar omdat dit soort beelden ons als pluimveehouders steeds weer in het verkeerde daglicht plaatsen. Alsof we het niet zo nauw nemen met de afspraken die er zijn. Het tegendeel is waar. Het spreekt voor zich dat de welzijnsregels voor transport van levende dieren nageleefd moeten worden. Daarin heeft niet alleen de transporteur een verantwoordelijkheid of de vangploeg, ook de pluimveehouder zelf. Een foutje, waar dan ook in de keten, straalt af op de hele sector. De uitzending leert mij opnieuw dat een bewegend plaatje meer zegt dan tien goede brochures, onderzoeksrapporten. Dat moet je Wakker Dier nageven. Zij weten met beeld en slim gekozen woorden en slagzinnen het nieuws te halen. De Radar redactie is daar ook gevoelig voor gebleken en in de campagne retoriek meegegaan. We hebben een goed verhaal. En wat goed is kan beter. Daarom doen we als pluimveesector onderzoek naar verdere verbetering van transport van onze dieren. Die informatie kan ons helpen in de communicatie met de buitenwereld. Bij deze nodig ik PvdA Kamerlid Tjeerd v Dekken uit voor een bedrijfsbezoek en te praten over onze inzet voor welzijn van onze dieren.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.