Pluimveehouderij

Nieuws 4 reacties

Verdaas: kalkoensector onzorgvuldig met antibiotica

Den Haag - De vleeskalkoensector moet zorgvuldiger omgaan met antibiotica. Dat schrijft staatssecretaris Co Verdaas (landbouw) in een brief aan de Tweede Kamer.

Aanleiding is een onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onder zes bedrijven, samen goed voor 10 procent van de sector. Hoewel er geen overtredingen zijn geconstateerd, ontbrak bij vier kalkoenhouders een bedrijfsgezondheidsplan en een bedrijfsbehandelplan; het Productschap voor Pluimvee en Eieren stelt deze wel verplicht.

Daarnaast is bij de tien keer dat een derde keuzemiddel werd ingezet slechts eenmaal een gevoeligheidsbepaling uitgevoerd. Hoewel zo’n bepaling pas vanaf 1 januari volgend jaar een wettelijke vereiste is, wordt dit in bijsluiters en gebruikersrichtlijnen wel aanbevolen. Volgens Verdaas bevestigen de resultaten de noodzaak om de zorgvuldigheid van het antibioticagebruik in de sector te versterken.

Laatste reacties

 • politiek

  Geen beste onderzoekresultaten inzake antibioticagebruik bij kalkoenhouders. Vooral ook niet als juist de grotere kalkoenhouders de verantwoording nog steeds niet kennen en beseffen. Onderzoek was op 6 bedrijven, goed voor 10 % Nederlandse productie !. Men spot met belang humane sector en met belang ( imago) collega pluimveehouders zo.

 • antoine1

  Hoezo grote bedrijven! Er zijn in héél Nederland maar 48 kalkoenhouderijen.

 • politiek

  Vraagje ? Hoeveel kalkoenen zitten er dan op die bedrijven die weigeren om een bedrijfsgezondheidsplan bij te houden ? Tevens begrijp ik dat men gebruik van die derde generatie antibioitica een beetje op ,,eigen,, gevoel doet.

 • Kristof Van Hoye

  bijna twee jaar terug gaf ik een presentatie over hoe je kalkoenen aan de meet kan brengen met minimaal antibioticum gebruik(vrouwelijke: 0, mannelijke: 5 dagen) aan de hand van een veldproef op een bedrijf in NL. de KNMVD voorzitter zat in de zaal en gaf mij naderhand enkele contacten van 'kalkoenprominenten' om eens te kijken of mijn idee op grotere schaal inzetbaar zou kunnen zijn. na enkele vergaderingen met dierenartsen en veevoederindustrie staan we nog nergens. niet omdat het niet kan, maar omdat het een sectorprobleem is.
  en dan de hamvraag: bracht het die veehouder iets op? reken zelf uit wat 5 dagen antibioticum kost tov wat het gemiddelde bedrijf aan antibiotica spendeert.

Of registreer je om te kunnen reageren.