Pluimveehouderij

Nieuws 29 reacties

Sector baalt van beelden pluimveetransport

Zoetermeer – De Nederlandse pluimveesector betreurt de beelden uit de uitzending van het tv-programma Radar van 19 november, over pluimveetransporten. Dat meldt het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE).

De sector vindt dit niet een herkenbaar beeld, maar vindt het wel van belang dat de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) toeziet op de transporten van bijvoorbeeld uitgelegde hennen naar slachterijen in Oost-Europa. Daarvan zijn beelden getoond in de uitzending van Radar.
”Natuurlijk moet de wetgeving worden gevolgd, ook de buitenlandse slachterijen moeten zich aan Europese regels houden. Dit soort misstanden moet worden uitgebannen. Maar de goeden moeten niet lijden onder de slechte”, aldus Jan Odink, voorzitter van de vereniging van de Nederlandse pluimveeverwerkende industrie Nepluvi.
Hugo Bens, vakgroepvoorzitter Pluimveehouderij ZLTO en bestuurslid vakgroep LTO/NOP stelt dat hij er ”enorm van baalt dat suggestieve tv-beelden worden vertoond”.
Bens: ”Het spreekt voor zich dat de welzijnsregels voor transport van levende dieren nageleefd moeten worden. Dat staat buiten kijf en is wat mij betreft geen punt van discussie. Maar de uitzending van Tros Radar leert mij opnieuw dat een bewegend plaatje meer zegt dan tien goede brochures, onderzoeksrapporten en de authentieke verhalen van ondernemers”.
Er loopt een onderzoek bij Wageningen UR Livestock Research, gefinancierd door het PPE, over laden en transport van uitgelegde hennen. Dit wordt in het voorjaar van 2013 afgerond. ”Die informatie kan ons geweldig helpen in de communicatie met de buitenwereld”, aldus Bens.

Laatste reacties

 • l coumans

  beste Hugo daar heb je wel gelijk in maar de boer bepaald hoeveel kippen er in een krat of container worden gezet zoniet dan is het een watje.

 • Vegan

  Zo met kippen omgaan is in Nederland de gewoonste zaak van de wereld.
  Ik heb zelf ex-legbatterijkippen en ik weet dat kippen dieren zijn met gevoel en kunnen lijden.
  Het beste is om plantaardig te gaan eten, want dan verdwijnt dit dierenleed vanzelf. Go vegan!

 • bnieuwen

  De media hebben maar 1 belang en dat is het eigenbelang. Daarbij geteld dat de media politiek gezien uitermate links is( incl. Tros Radar), is het geen wonder dat van uit deze hoek reportages komen die op niets uit zijn dan het kapot maken van bedrijven. Terecht werd er in het artikel geschreven dat de goeden moeten bloeden voor de kwaden. Dat uitgelegde kippen vervoerd worden naar Oost-Europa toont wel aan hoe corrupt de EU, met Barosso, Van Rompuy en Juncker voorop, in Brussel is. Zij verstrekken subsidies die het transport van levend vee naar verweggelegen slachterijen rendabel maakt terwijl wij in NL over prima slachterijen beschikken. Het in het artikel genoemde probleem heeft zijn oorzaak in een corrupte EU samen met de linkse media en een onbenullige Nederlandse overheid die geen verstand van zaken heeft en niet bereid is zichzelf beter tegen dit soort wantoestanden in te richten.

 • jan4072

  @vegan
  Wat jij doet is struisvogelpoliteik. Dierhouderij naar het biuitenland verbannen en dan doen alsof het niet bestaat. Veel legbatterijen staan nu in Polen en Roemenie. Waar er in NL slechts 4 kippen in een hok zatten zitten er nu weer 6 opgesloten. Dank zei mensen zoals jij. Ander voorbeeld is de pelsdieren houderij. Ben je nu werkelijk zo dom dat je denkt dat als ze hier niet gefokt worden er ook geen bont gedragen wordt? En denk je dat de nertsen, vossen enz in rusland beter behandelt worden dan hier.
  Als je grip op de situatie wilt krijgen/houden moet je de dieren hier ook houden en verwerken.

 • bankivahoen

  De nieuwe bbop is opgestaan Vegan@ ??? Ook op zo iemand reageer ik nooit meer, dat zouden er meer moeten doen!

 • tth

  De beelden op de tv kwamen mij niet bekend voor en ben zelf al verscheidene jaren kippenvanger in de avonduren.

 • marco

  Ik heb de beelden ook gezien. Kon er persoonlijk gezegd niet warm of koud van worden. Alleen de pluimveehouderij werd wel even nationaal te kijk gezet bij groene rakker antoinette.

  Zolang ze in buitenland lees arabie, nog steeds dieren spontaan de nek doorsnijden onder het mom van ritueel slachten, vind ik persoonlijk dat er niks aan de hand is met de pluimveehouderij. Als er veel kippen opgeladen worden kan er wel eens iets fout gaan. Een dokter in het ziekenhuis word ook niet gelijk aan de hoogste boom opgehangen als die een medische blunder heeft gemaakt!

  Kijk maar eens op youtube onder camel slaughter.


 • l coumans

  dus vegan ben jij het die alsmaar kippenvoer eet gezien de prijs stijgingen

 • stunt

  ik rij elke dag vele kilometers voor mijn werk en ik kom geregeld vrachtautos met kippen tegen ook op parkeerplaatsen en daar zie ik veel dierenleed en kom nou nietaan dat het in andere landen ook gebeurt. wij wonen in een beschaafd land en we zouden hier als eerste land dan
  wat aan moeten doen!!!!

 • kleitokkers

  stunt dan kun jij dat melden bij de instantie's

 • kleitokkers

  @ vegan waar heb jij die illegale kippen vandaan

 • jan1

  Beste vegan. Ik heb het al eens aan iemand op de volgende manier uitgelegd. Dit was in het begin toen er werd overgestapt van de legbatterij naar de scharrlehouderij.
  Een kip in een legbatterij is als een mens in de flat. Nu komt er oorlog en de kip moet uit de legbatterij en de mens die vlucht en komt in een vluchtelingenkamp terecht. In dat vluchtelingenkamp breken er van allerlei epedimieen en ziektes uit.

  Er zijn een aantal speerpunten in deze. milieu, dierwelzijn en productveiligheid. Deze drie gaan meestal niet samen, wat eigenlijk wel zou moeten.
  Bij de legbatterij valt het dierwelzijn buiten de boot. De scharrelkip doet het niet zo goed op het gebied van milieu en op productveiligheid.

 • politiek

  Productveiligheid, ofwel veilig en gezond voedsel. Dat zou de basis ofwel vertrekpunt moeten zijn . Zonder discussie . Kun je wel een juiste prijsstelling maken als dat niet gegarandeerd is vraag ik me af ? . Uiteraard , als welzijn dieren en milieu er als extra aan toegevoegd kan worden zou dat prachtig zijn. Ik denk dat ieder dat wil. Zowel producent als consument. Gelukkig komen er middels GLB ( Brussel ) mogelijkheden dit aan te pakken en aandacht aan te geven. Veilig , gezond en duurzaam voedsel. Wat wil je als producent en consument nog meer . Ik denk dat Brussel al verder is in deze denkwijze als agrarisch Nederland. Gelukkig heeft men het woord landbouw al verwijderd bij presentatie onlangs nieuw kabinet en worden de huidige productschappen opgeheven. Die waren meer met zichzelf bezig als met belang producent en consument getuige de visie van Brussel.

 • kleitokkers

  Dat jij dat weer weet vanuit brussel, hebben ze daar geen zwijgplicht

 • info48

  Radar precentatrice.....Jawel Antoinette Hertsenberg de vrouw van
  Drs. Koffeman....jawel, Dierenactivist, oprichter van Wakker dier, Bont voor dieren, Partij van de dieren en Senator voor deze partij.
  was/is lid an adviseur van de SP en naar verluid samen met zijn vrouw behorend tot de échte Hilversumse Grootverdieners.....lang leve de (a)socialistische (on)gelijkheid!
  Allen hebben één ding gemeen: bedienen zich graag en veelvuldig van Halve waarheden, dat zijn bij mij altijd nog hele Leugens! Schijnbaar wordt dat bij hun kerkgenootschap anders uit gelegd!!!!!!

 • arnoudvreeman

  Helemaal met info48 eens!

  De koude douche voor TROS RADAR, stel mongolen.

 • Nines

  Wat ontzettend triest dat een productschap zich achter een stel criminelen plaatst. De beelden zijn niet eens op een correcte manier verkregen. het productschap zou er beter aan doen eens een serie te filmen over hoe het er wérkelijk aan toe gaat. Ze moeten het promoten, niet de grond in stampen.
  Zoals altijd krijgt activistNederland weer gelijk,waarom? omdat er niemand het tegendeel laat zien.

 • joannes

  Precies Nines, wat let je, doe aan crowd funding, maak een mooie rapportage met bv het dagelijkse leven van een melkkoe of een vleeskuiken of een mestvarken en.... Publiceer het op internet als het werkelijke leven van onze huisdieren die de gehele dag vrij kunnen eten, kunnen spelen, kunnen socialiseren met hun familie leden en dan waneer ze echt verveeld raken gaan ze op reis naar de weide wereld! En daar komt het.... De dood is niet te verkopen als geluk. Allen als je een heilige oorlog voert, combineer je geweld, en dood als nuttig! Er zal een raportage moeten komen over de historie van vlees eten en hoe dit al eeuwen verweven is met de mens. De mens die van orgine een http://zfura.deviantart.com/art/Prehistoric-Carnivorous-Bunny-99572925 is!

 • alco1

  Ach Ach Arnoudvreeman. Iedereen heeft het recht op een meningsuiting, maar zoals jij je uitlaat geeft de ander een totaal verkeerde mening hoe wij in onze in werkelijkheid zijn. Vooral voor mensen die zelf een kind met het syndroom van Down hebben is jouw opmerking zeer stuitend.

 • robbke

  Waarom zijn de burgers zo hypocriet? Men is te beroerd om wat meer te betalen voor een stukje kipfilet. Want oh jee wat is het toch allemaal duur.
  Maar men loopt wel te zeuren als men deze beelden ziet. Maar om deze handelwijze vraagt de burger zelf, doordat de supermarkten (op wens van de consument) de industrie en boeren uitknijpen, moeten deze zo efficiënt mogelijk werken en is er geen ruimte voor extra kosten. Tijd is geld.
  Ik zou het ook liever anders zien; een kip is een mooi dier. Maar hier ligt dus een taak voor de supermarktconcerns en de consument: betaal wat meer voor je vlees, dan is er ook meer ruimte om nog meer aandacht te besteden aan het welzijn van de dieren en een extensievere productie.

 • drikhend

  Mevrouw Hertsenberg moet ook leven van de centen die ze verdiend . En gezien hoor inkomen hoort zij ook bij de brave mensen die zelf menen dat ze eigenlijk noch te weinig beuren voor de geweldige prestaties die ze leveren . Je zou haast met de collectebus voor deze mensen langs de deur gaan . Help Antoinette de winter door . Je moet maar zo denken hoe negatiever hoe beter het aanslaat . En wordt er over gepraat , meer kijkers meer verdienen voor deze dame . Het gaat uiteindelijk niet om de kuikens , kippen of andere dieren . Maar gewoon voor de kijkcijfers . En dus om geld en geld is macht .

 • theorikyreintjes1

  Als de uitgezonden beelden juist zijn, zullen deze toestanden nog zeer weinig voor komen. Maar de vraag is, hebben ze deze wantoestand zelf gemaakt en gefilmd? Dit om de sector in kwaad dag licht te zetten. Natuurlijk moet de pluimveesector alles doen om de dieren goed te verzorgen. En dat doen ze gegarendeerd ook, het is hun grootste belang dat het goed gebeurd! Maar je hebt ook wel is hulp nodig om bepaalde werkzaamheden uit te voeren. En dan sta je versteld hoe weinig verantwoordelijkheid sommige mensen hebben! Een grote mond, maar werken is een vervelend woord! En daar kan het probleem hier wel is zitten. In Nederland lopen er ook veel rond die hard schreeuwen maar niets uitvoeren! En dan altijd de vinger naar die hardwerkende mensen wijzen!

 • mistermeloen

  Eindeloze discussie.... Het zijn de mensen uit de praktijk die echt weten wat er speelt. Ik heb een aantal jaren in het veetransport gewerkt. Export van supervaarzen naar Rusland, ter bevordering van de binnenlandse markt aldaar. Het idee erachter is dat de Hollandse runderen van hoge kwaliteit gaan zorgen voor eigen melk produktie en de daaruitvoortvloeiende werkgelegenheid.(subsidie's van vroeger zijn allang niet meer de grondreden voor export)
  Ik heb de stichting Wakker Dier uitgenodigd een reis met me mee te gaan, omdat ze dan de WERKELIJKHEID in beeld kunnen brengen, in plaats van propaganda. En wat denkt u?? Geen enkele reactie. Dit geeft, in mijn ogen, aan dat de mannen en vrouwen van zulke organisaties slechts 1 doel of mening voor ogen hebben.....
  Wouter

 • joannes

  TV zendt uit wat mensen leuk of interessant vinden: spectakel! Het degelijke goede bedrijf heeft geen nieuws waarde! Laat staan dat je er donateurs mee werft voor je ¨interessante bijdrage aan de maatschappij¨ zoals Wakker Dier of PvdD. Het is het gebrek aan gebrek wat het verhaal zo populair maakt!

 • huisverkoop

  Kip het meest veelzijdige stukje vlees

 • jvdbsr

  allemaal oud beeldmateriaal deze kratten gebruiken ze al jaren niet meer

 • @grasland@

  Het word veel te veel uitvergroot.
  Ze zeggen wel hoe het niet moet maar zelf komen ze het ook niet even voor doen omdat ze zich daar te goed voor voelen.

 • Eerlijk duurt het langst

  Ik vind de beelden absoluut nergens over gaan, maar ook veel reactie's gaan nergens over.. Vooral die van het PPE.
  De beelden zijn van transporten die in Nederland hebben plaats gevonden, dus om het NVWA de schuld te geven (omdat die geen controle uitvoeren op buitenlandse transporten) is wel erg kortzichtig..
  Worden binnenlandse ritten gecontroleerd?

 • l coumans

  binnenlandse ritten worden door de veehouder gecontroleerd

Laad alle reacties (25)

Of registreer je om te kunnen reageren.