Pluimveehouderij

Nieuws 14 reacties

Schuurbrand kost 20.000 kippen het leven

Vroomshoop - Bij een brand in een schuur in Vroomshoop (Overijssel) zijn zondagochtend 20.000 kippen omgekomen.

Ook is er asbest vrijgekomen, waardoor de bewoners van het bijbehorende huis nog niet terug kunnen. Dat heeft de brandweer laten weten.

De schuur, van 15 bij 80 meter, brandde volledig uit, met alle kippen erin. De brandweer kon voorkomen dat de vlammen oversloegen naar nog zo'n kippenschuur en het woonhuis. Er is asbest terechtgekomen op die woning en op het weiland. Dat wordt in kaart gebracht en daarna opgeruimd.

Laatste reacties

 • mansekkel

  ik vind het prima zo

 • Marten

  Mooie titel voor in de Libelle

 • Derksfourage

  Wanneer zien Boederij.nl en de Boerderij eens in dat dit soort artikelen voor haar lezers geen enkele meerwaarde kan bieden en dat het enkel ( en zeker met zulke titels) enkel prachtig leesvoer is voor de lieden van wakker dier etc. om tegen de veehouderij in opstand te komen ?

 • chiel.slinkman

  Ook dit is toch agrarisch nieuws? En wat voor kop zou Boerderij dan volgens jullie moeten kiezen die de inhoud beter dekt?

 • politiek

  Hopenlijk worden de bewoner(s) woonhuis goed opgevangen. Ik neem aan dat die ook de dierverzorger is. 20.000 kippen op dergelijke manier dood , stal weg , woonhuis/omgeving onder de asbest. Alle sterkte toegewenst naar hun. . Het is inderdaad minder leuk nieuws. Maar wel nieuws, helaas.
  Als Boerderij.nl dit soort nieuws niet zou mogen brengen zou hetzelfde wezen als een voetbalblad dat niet zou mogen schrijven over blessures bij voetallers.
  .

 • SkeereStudent

  Was de schuur wel brandveilig?
  Was er een sprinklerinstallatie aanwezig?
  Wat doen 20000 kippen op 1200m2? (0,06m2 per kip)
  Sorry ik kom niet uit een familie met veehouderij

 • Tiens

  Die kippen zaten vast niet opgesloten op een A4-tje per kip. Ik neem aan dat ze wel 80 meter tot hun beschikking hadden om zich voort te bewegen. Veel sterkte voor eigenaar/verzorger.

 • Farmer NL

  @SkeereStudent,
  Aan de hand van je vragen is al duidelijk dat je niet weet waar je over praat, laat het dan ook gewoon.
  Familie E veel sterkte met de weder opbouw van de stal.

 • BrabantsBoerenverstand

  Een stal is gewoon een gebouw dat net zo brandveilig moet worden gebouwd als elk ander gebouw. Een sprinklerinstallatie is niet verplicht maar wel duur en onderhoudsgevoelig, verder zullen de kippen wel wat meer ruimte hebben gehad. Of de meters zijn onnauwkeurig uitgepast, of het getal is naar boven afgerond, of de uitloop is niet meegeteld als die er was.
  Kippen krijgen wel meer ruimte, alleen voor snachts hoeft het niet omdat ze dan toch allemaal tegen elkaar kruipen.

 • Marten

  @Chiel,de kop + het artikel is niet door Boerderij bedacht maar klakkeloos overgenomen overgenomen van het ANP.Als je wil weten wat voor geweldige aandachttrekkende koppen die club nog meer kan bedenken moet je even gaan googlen met de woorden 'woninbrand Belgie'.Kijk,vergelijk en huiver.

 • PluimveeBrabant

  @Farmer NL,
  SkeereStudent verontschuldigt zich toch al voor zijn onwetenheid, hij is nieuwsgierig, op zich een goede eigenschap. 20.000 kippen op 1200m2 is 16,67 kippen per m2. Dat is binnen het maximum van 18 kippen per m2, zeer gebruikelijk voor een scharrelkip en daar hoeft geen uitloop aan toegevoegd te worden. Een sprinklerinstallatie schijnt te storingsgevoelig te zijn in een pluimveestal en wordt dus ook zelden toegepast. Nieuwe stallen zijn steeds beter tegen brand beveiligd door toepassing van brandveilige materialen, helaas lukt dat met oudere bestaande stallen vaak niet.

 • l coumans

  waaruit kan ik opmaken om welke type houderij het hier gaat

 • PluimveeBrabant

  Klopt, kan ook vleeskuikenhouderij zijn, blijft het een normale bezettingsgraad.

 • chiel.slinkman

  @ Marten #10

  Dat maakt toch niet uit? Ik vroeg alleen welke kop de lading beter zou dekken. Deze kop dekt volgens mij precies wat er in het artikel staat.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.