Pluimveehouderij

Nieuws 12 reacties

Schaalvergroting pluimveehouderij is essentieel

Utrecht - Volgens Wim Thus, directeur Landbouw van Rabobank Nederland is schaalvergroting essentieel in de Nederlandse pluimeehouderij. Hij zegt dit in het blad Vitrine, uitgegeven door het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE).

Volgens Thus zijn de ondernemers in ons land goed in grootschalige productie van kwaliteitsvoedsel en de aanpak van problemen die dat met zich meebrengt. “De Nederlandse pluimveehouderij is een van de best georganiseerde sectoren van de land- en tuinbouw. Het ketendenken zit er goed ingebakken. In zijn productieomvang mag de pluimveehouderijkolom echter niet veel kleiner worden. Dan verlies je de basis voor innovatie”, aldus Thus.
Zo kunnen volgens hem ook individuele bedrijven die willen innoveren niet zonder niet zonder schaalgrootte. “Die is nodig om de investeringen in duurzaamheid terug te kunnen verdienen. Je kunt niet volstaan met je oude pluimveestal ombouwen tot een uitloopstal, zodat je die nog ten jaar langer kunt gebruiken. Je drukt zo de kostprijs, maar het is niet duurzaam”. 
Wat Thus zorgen baart bij innovatie in duurzaamheid is de afremmende angst voor grootschaligheid. “Nederland is een emotieland. Schaalvergroting is een vies woord. Maar het is wel de opening naar de toekomst”, aldus Thus. Grootschaligheid is overigens geen garantie voor succes, zo benadrukt hij. “Er zijn genoeg grootschalige bedrijven die het niet gered hebben, want grootschaligheid kan een ook beperkende factor voor bijvoorbeeld bedrijven met een uitloop", concludeert Thus.

Laatste reacties

 • Vegan

  Voor mij geen bank meer die investeert in dierenleed. Go Vegan!

 • aarthamstra1

  Wat een gelul. van een zakken vullende bank. die zijn leden bedriegt met te hoge rente lasten.

 • l coumans

  maar beste Wim wat bedoel je nou eigenlijk

 • PluimveeBrabant

  Hij bedoelt denk ik dat het niet duurzaam is om met een lage kostprijs en zonder schuld te werken, want dan heb je de Rabo niet nodig!

 • gerjan slingenbergh

  Wim wil gewoon dat boeren meer afhankelijk worden van banken en veevoerleveranciers door te gaan uitbreiden en zodoende de prijs kapot te maken. Boeren zijn de slaven van het groot kapitaal.

 • zanden

  Er is niet één sector binnen de westerse land-en tuinbouw die er door schaalvergroting op is vooruit gegaan. Hoe verder bedrijfssystemen van de natuur af komen te staan, hoe moeilijker het wordt om ze staande te houden.

 • puinhoop

  Die bank van visieloze lulzakken wil in 2013 de rente verhogen om de buffers te vergroten. Daarom moeten pluimveehouders weer investeren. Zogenaamd om te kunnen overleven. Dit verhaal vertellen ze al jaren bij de koeienboeren en wat zegt RABO: ook de grote boeren kunnen niet zonder de toeslagrechten! En wat zei een rabo-mannetje van een plaatselijke bank enige jaren geleden in het lijfblad 'ondernemer en bank': Als de melkprijs hoog blijft zit het gevaar erin dat ook de kleine boeren weer gaan investeren!!!! De bio legsector hebben ze ook met dit schaalvergrotingsgezemel al in een dal geholpen. Welke sector volgt?????

 • Tonnis

  Ik weet wel dat iemand die nooit zijn schaal heeft vergroot, die is geen boer meer.

 • joannes

  Kan je je niet beter afvragen waarom je aan schaalvergroting moet doen en... of er mogelijk ander vormen zijn om de hogere/ veranderende consumenten eisen in een voldoende opbrengst/inkomen te realiseren. Schaalvergroting is niet meer of minder een manier om met minder marge per eenheid het inkomen te behouden of te vergroten met méér productie. Productie waar consumenten voor moeten worden gevonden mogelijk verder weg met meer transport kosten. Een andere vorm van inkomen creeëren is waarde toevoegen die de klant ook herkent en bereidt is te betalen. Ik begrijp niet hoe een man van de Rabo zo kan sturen op meer productie wanneer we al ruim zelf voorzienend zijn en dus in andere landen moeten concurreren met mogelijk minder regelgeving en goedkopere vestigingen. HIj praat zijn eigen boek en wil financieringen verkopen!

 • Berend Botje

  Nou Wim, als ik jou was dan wist ik het wel na het lezen van bovenstaande lijst: ik zou de harp maar snel aan de wilgen hangen. Het mag duidelijk zijn dat een bank die voortgekomen is uit boerencoöperaties iets anders behoort te doen dan naar financiële adem snakkende boeren nog een extra hypotheek aansmeren en van de jongens die het niet redden even soepel het land toe te eigenen. De sport die ze Land Grabbing noemen wordt niet alleen in Afrika beoefend, en niet alleen door multinationals en Chinezen. Wanneer dring het nu door dat het aantal boeren niet verder behoort te zakken? Ga eens wat geld stoppen in boeren die willen experimenteren met schaalverkleining in plaats van schaalvergroting, want alleen boeren die hun autonomie terugkrijgen hebben zin om er tegenaan te blijven gaan en dat bereik je niet door een zieltogende beroepsgroep verder af te knijpen.

 • bankivahoen

  Er zou een nieuwe keten moeten komen waarbij boeren aangesloten zijn die geen van allen groter zijn als bv. 25000 leghennen, 50000 vleeskuikens, 40000 opfok.Of misschien nog minder.Voorwaarde is wel een gezinsinkomen dat haalbaar moet zijn en niet dat men er weer een baan bij moet zoeken. Misschien krijgen er dan ook weer meer opvolgers zin om boer te worden. Veel middelgrote en grote boeren boeren verder zonder er nog echt gemotiveerd in te zijn omdat ze het amper belopen krijgen.Door steeds verdergaande milieu -en welzijnseisen ( op drijfzand gebaseerde waarheden a la Stapel en Roos rapportjes) zijn deze ondernemers steeds groter moeten worden om nog iets te kunnen verdienen.Vraag eens aan 100 boeren als ze een redelijk bod kregen op hun boerderij of dat ze ja of nee zullen zeggen!

 • kuiken007

  de rabobank ziet graag dat een gezonde onderneming met een goede vermogenspositie een voor hem te grote stap zet zodat ze hem in de macht hebben daarna de opslagen opschroeven omdat hij geen kant meer opkan net zolang tot zijn portemonnee leeg is. HIEP HIEP HOERA DE SCHAALVERGROTING MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR DE RABOBANK.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.