Pluimveehouderij

Nieuws

Saldo vleeskuikenbedrijven iets gestegen

Wageningen – Het saldo op vleeskuikenbedrijven is in september iets gestegen maar is nog steeds een stuk lager dan het saldo in september vorig jaar. Dat blijkt uit de jongste cijfers van het Landbouweconomisch instituut LEI, onderdeel van Wageningen UR.

In september is het saldo per bedrijf met 706 euro gestegen naar 10.904 euro. Dat komt uit op een stijging van een kleine 7 procent. De stijging was vooral te danken aan de opbrengsten die iets meer stegen dan de voerkosten. Het saldo in september was ruim 6.000 euro lager dan vorig jaar. Op dit niveau worden de overige kosten niet gedekt en is het inkomen negatief. Over de periode 2006 tot 2011 werd een gemiddeld saldo van 18.045 euro gerealiseerd. Het LEI gaat in deze berekeningen uit van een bedrijf met gemiddeld 90.000 aanwezige vleeskuikens, waar de dieren na zes weken op een gemiddeld afleveringsgewicht van 2.200 gram zijn gebracht.
Voor de leghennensector is in september het saldo gestegen met 9.500 euro per bedrijf, vooral dankzij hogere opbrengsten van eieren. Dat komt neer op een stijging van ruim 60 procent. Ook vergeleken met vorig jaar is het saldo in september veel hoger uitgekomen. Het saldo is weliswaar flink gestegen, maar door de overige kosten is het inkomen nog steeds negatief. Uitgangspunt voor 2012 is een bedrijf met 40.000 scharrelhennen die op jaarbasis bijna 13 miljoen eieren leggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.