Pluimveehouderij

Nieuws 1 reactie

Productiviteit pluimvee kan omhoog

Hannover – De wereldwijde pluimveesector gaat een goede toekomst tegemoet omdat moderne fokkerijtechnieken kunnen helpen de productie verder op te voeren. Hiermee kan de sector inspelen op de groeiende behoefte van vlees.

Dat zei Jim McKay, directeur van de EW Group (moederbedrijf van onder andere de Aviagen Group) op een internationaal pluimveecongres dat deze week plaatsvond op de landbouwbeurs Eurotier in Hannover. “Een crisis die we in ieder geval kunnen voorspellen is de bevolkingscrisis en de druk op de wereldwijde graanvoorraden. Doordat de productie van graan niet zo snel kan worden verhoogd als de vraag naar grondstoffen voor veevoer zullen we de productie van vlees efficiënter moeten maken. Dit moet het doel worden op de middellange termijn”, aldus McKay.

Volgens de EW Group zijn nieuwe fokkerijtechnieken hierbij essentieel. ”Een nieuwe ultrasound techniek bijvoorbeeld maakt het mogelijk om pluimvee te selecteren op basis van de kwaliteit van het skelet, de hart en longfunctie en tal van andere waardevolle componenten. Door selectie wordt het pluimvee steeds gezonder en sterker en kan het met minder voer af. Daarnaast kan het ook helpen om de pluimveesector duurzamer te maken”, volgens McKay. Als het aan de EW Group ligt is een stijging in de productiviteit van de mondiale pluimveesector mogelijk van 2 tot 2,5 procent.

Eén reactie

  • vleeskipje

    Eigenlijk te gek voor woorden dat zo'n hoge functionaris niet wil luisteren naar wat bij de consument leeft. Die wil trager groeiende kippen zonder medicijngebruik met een beter welzijn. Wanneer de twee grootste fabrikanten van vleeskuikens hun wedloop naar snelste groei naar de achtergrond verschuiven en hun raseigenschappen veranderen is binnen 6 jaar deze hele aardkloot aangewezen op trager groeiende kippen. Dit komt alle markten ten goede! vergeet dat niet. Vlees wordt schaarser, voer wordt schaarser door slechtere benutting en ga zo maar door. Daar hebben wij het als landbouw goed mee, veel beter dan tegen de grens aan van teveel produceren. Jammer dat dat van bovenaf wordt tegengewerkt en niet wordt begrepen. Misschien moet deze topman in Nederland gaan wonen, dan kan de publieke opinie wat beter tot hem doordringen.

Of registreer je om te kunnen reageren.