Pluimveehouderij

Nieuws 1237 x bekeken 22 reacties

NVP stuurt verbeterpunten pluimvee naar Tweede Kamer

Barneveld – De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) heeft een brief met een reeks van verbeterpunten voor de pluimveesector naar de Tweede Kamer gestuurd. In de brief, geadresseerd aan de landbouwwoordvoeders, worden dertien punten benadrukt die volgens de NVP door de politiek geregeld moeten worden.

Enkele daarvan zijn de handhaving van het Level Playing Field principe in de Europese Unie. De NVP wil gelijke regels en speelveld in de gehele Europese Unie en geen extra Nederlandse koppen op regelgeving.

 

Daarnaast moet er een EU importverbod komen als producten niet volgens de EU welzijnseisen zijn geproduceerd (zoals een importverbod op kooieieren). De NVP pleit daarnaast voor gebruik van diermeel van goedgekeurd slachtafval in diervoeder, beperking van de uitloopkippen om het elf keer grotere besmettingsrisico terug te brengen. Dit is volgens de vakbond nodig om het financiële nadeel (een handelsbelemmering van 40 miljoen euro in 2011) bij de vermeerderingssector te voorkomen.

 

Voor bloedluisbestrijding dient de EU toegestane middelen mogelijk te maken en de NVP wil dat de NVWA beter gaat controleren op uitgaande en schone vrachtwagens en dito containers/kratten van pluimveebedrijven in verband met Salmonella-besmettingen.

Laatste reacties

 • l coumans

  beperking van uiloopkippen ,wat een sukkels dat noemt zich vakbond triest en diep triest schaam je

 • lub tuf

  dat financiele nadeel van 40 miljoen weegt niet op tegen de meerwaarde van vrije uitloop en bio eieren dus waar zeuren jullie over.

 • lub tuf

  trouwens, sinds waneer behartigd de NVP de belangen van de vleespluimvee intergraties en de legbroederijen!

 • lub tuf

  het wordt tijd voor producentenvereniging voor vrije uitloop pluimveehouders.

 • lub tuf

  is daar ook een VVDer de baas soms.

 • joannes

  Lub tuf, het duidelijk dat jij graag een eitje uit Nederland eet van een kip in de achtertuin. Nu, die eieren zijn er genoeg in Nederland. Stoot die pluimvee houders die in EU hun eieren verkopen het brood niet uit de mond!

 • kk

  begrijp dat jullie op komen voor je belangen , maar dan moet je ook de verantwoordelijkheid nemen .En als uitloop en bio sector als het mis gaat de kosten ophoesten.

 • l coumans

  beste kk dat doen wij ook kijk maar naar de tarieven van het ppe

 • lub tuf

  johannes,ik verkoop mijn eieren ook in de eu. en als het mis gaat ben ik ook de klos maar ik ga niet liggen zeuren dat heet ondernemers risico en als goed ondernemer houd je daar rekening mee dus als je een keer een ton verdiend moet je er niet gelijk drie bij gaan lenen om maar te groeien zodat als het een keer mis gaat je gelijk bij de wrakkencentrale van de bank terecht komt.
  dan moet je reserveren voor mindere tijden,maar ja dat was de afgelopen 30 jaar vloeken in de kerk.

 • lub tuf

  kk,ja ik kom voor mijn belangen op want die zogenaamde belangen behartigers
  doen dat niet. en zolang ik mij aan de regels houdt ben ik aan geen andere pluimveehouder verantwoording verschuldigd.

 • kk

  Beste meneer Coumans die paar euro die jij aan het ppe afdraagd dekt belange na niet de lading als het risico 11 maal zo hoog is zul je als uitloop houderij ook in deze verhouding moeten afdragen dat is nog niet het geval, daar komt bij dat in verhouding de uitloop sector niet groot is en dus zal de afdracht ook hier nog een keer naar berekent moeten worden een kleine groep verhoogd het risico voor de grote groep .

 • kk

  lub tuf daar zit nou juist de pijn iedereen denkt tegen woordig alleen aan zich zelf , als iedereen wat meer verantwoordelijkheids gevoel zou tonen zouden we een stuk verder komen.

 • gerjan slingenbergh

  @kk Eenden en kalkoenen bedrijven vormen een veel hoger risico m.b.t vogelgriep dan uitloopbedrijven. Waarom noem je dat niet of past dat niet in jouw verantwoordelijkheidsgevoel.

 • kk

  @gerjanslingerbergh, met deze reactie kom je wel op het niveau van 'ja maar en hij dan' verbeter de wereld en begin bij je zelf . Maar wat betrefd het risico van deze bedrijven weet ik niet of dat klopt wat jij beweert ik heb nog nooit geen onderzoeks resultaten gezien wat dat betreft.vandaar ik ze ook niet noem.

 • gerjan slingenbergh

  @ kk Beter je huiswerk doen, mijn bewering stond in hetzelfde rapport. Maar sommige dingen wil men niet lezen want bij de meesten zijn exportbelangen belangrijker dan dierenwelzijn en tot die groep behoor jij waarschijnlijk ook.

 • mazzel1

  Slingenbergh,
  laatste jaren volgens mij 1 positieve kalkoenenkoppel en geen eendenkoppels. Hoe zit het met de uitloopbedrijven?

 • gerjan slingenbergh

  Zie kamerstuk 28807 vogelpest

 • kk

  @gerjan,ik heb geen export belangen (op de export van consumptie eieren na maar die heb jij waarschijnlijk ook) voor mij is belangrijk dat elke ondernemer zijn bedrijf op een gezonde manier kan exploteren jij zegt dat je uitloophebt voor dieren welzijn dat kan, maar ik durf wel te stellen dat de grootste drijfveer om kippen buiten te laten lopen zijn de extra euro`s die dit op brengt voor de pluimveehouder daarom mijn redenatie als je aan risico extra verdient moet je ook afdragen in verhouding aan dat risico . wat betreft eenden en kalkoenen deze zijn gevoeliger voor AI dit wil niet zegen dat ze meer risico geven op de manier deze worden gehouden. Zoals mazzel1 zegt kijk naar het aantal besmetingen van de laatste tijd.

 • l coumans

  beste kk jij bent alles aan het verdraaien vroeger was het helemaal niet appart of bijzonder dat de kippen buiten liepen heelgewoon toen , ophokken kwam pas in 1960 in de mode . dus wat lul je toch over extra opbrengst ,laat jij je maar een oor aannaaien mij best.

 • gerjan slingenbergh

  @ kk, je hebt het stuk w.s. niet gevonden. Daar staat toch echt in dat het CVI, het risico van het oplopen van vogelgriep 23 x zo groot acht op eendenbedrijven en op kalkoenen bedrijven 7 x, t.o.v. opgehokte kippen. Qua afzet op de markt luister
  ik naar consumenten en die willen best een beetje meer betalen voor een ei van een diervriendelijk gehouden kip. Het LTO verhaal dat consumenten niet willen betalen voor een ei is een 'broodje aap' verhaal. De afzet van mijn eieren vindt uitsluiten plaats op de nederlandse markt. De geproduceerde mest gebruik op eigen grond om voer voor de kippen te telen. Zodoende hoef ik geen voer te importeren, mest exporteren en vervolgens mijn eieren niet voor een rotprijs te verkopen.

 • kk

  Beste uitlopers julie snapen zelf het verhaal niet hellemaal de NVP komt op voor de hele sector terwijl jullie alleen naar eigen belang kijken dat je gelijk gaat schelden op iemand die een ander soort bedrijf heeft dan jij en op komt voor zijn belang geeft aan waar het om gaat ike, ike en de rest kan .......
  wat het risico van de andere sectoren betreft als dat zo is zullen deze ook moeten afdragen naar risico.

 • gerjan slingenbergh

  Wij snapen het donders goed kk. De NVP, NOP en PPE gruwelen van buitenlopende kippen en die willen ze daarom zo snel mogelijk laten verdwijnen.
  Op basis van een paar uitbraken wil de bovenvermelde clubs ook een ophokplicht in het voorjaar terwijl de laatste uitbraak van vogelpest midden in de zomer was. Het bewijs dat trekvogels de ziekte overbrengt is ook niet bewezen. Let wel, de boeren met uitloopkippen laten zich niet weerloos naar de slachtbank brengen. Snaap je?

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.