Pluimveehouderij

Nieuws

Leden Novi-Pluim krijgen nabetaling

Oosterwolde – Leden van Novi-Pluim, de afzetorganisatie voor vleeskuikenouderdieren, krijgen voor het eerst een nabetaling op de kilo’s die in 2012 zijn afgeleverd. Dat werd op de jaarvergadering van Novi-Pluim bekendgemaakt.

De vermeerderaars ontvangen normaliter voor de hennen de marktprijs Barneveld plus 2 cent en voor de hanen het hele jaar een vaste prijs van 50 cent per kilogram “Daar komt nu een extra 5 cent per geleverde kilogram bij omdat de afzet in 2012 boven verwachting is geweest”, zegt Steven Doornewaard, directeur Novi-Pluim. “Sinds het ontstaan van Novi-Pluim in 2005 kunnen we onze leden nu voor het eerst de nabetaling bieden. Daar zijn we blij mee”, aldus Doornewaard. Ter illustratie: Een bedrijf met 10.000 vleeskuikenmoederdieren (3,8 kilogram per stuk) produceert 38 ton vlees. De nabetaling komt dan uit op 1.900 euro. Daarnaast zullen de vermeerderaars sneller hun geld ontvangen. De betalingstermijn wordt 14 in plaats van 30 dagen na levering van de uitgelegde vleeskuikenouderdieren. “De betalingstermijn is in overleg met de afzetkanalen ingekort omdat veel bedrijven de financiële ruimte niet meer hebben om lang op het geld te wachten”, aldus Doornewaard.
Novi-Pluim is een stichting, ontstaan uit een project van LTO/NOP met financiering vanuit de drie regionale LTO organisaties (LTO-Noord, ZLTO, LLTB).  Aanleiding was de toenmalige trend van steeds verder wegzakkende opbrengstprijzen van de vleeskuikenouderdieren. Het heeft nu 73 leden met 35 procent van het aantal Nederlandse vleeskuikenouderdieren. Jaarlijks zet Novi-Pluim 2 miljoen vleeskuikenouderdieren af.

Of registreer je om te kunnen reageren.