Pluimveehouderij

Nieuws 4 reacties

In drie lidstaten nog veel kooieieren

Hannover - In Italië, Griekenland en Cyprus worden nog steeds miljoenen hennen in klassieke kooien gehouden. Toch zal de eierproductie volgend jaar opleven. Dat werd gemeld op het Poultry Forum dat deze week plaatsvond op de veehouderijbeurs Eurotier.

In veel lidstaten was de pluimveesector begin dit jaar niet klaar met de omschakeling van legbatterijen naar huisvestingssystemen die conform de Europese richtlijn zijn, die het dierenwelzijn moet verbeteren. Daarop startte de EU procedures tegen tien lidstaten.
Op 31 juli waren bijna alle lidstaten in orde. Alleen Italië, Griekenland en Cyprus blijven zelfs nu nog in gebreke. De EU-lidstaten hebben informeel afgesproken dat de klassieke kooi-eieren die nog in de EU geproduceerd worden, ter plekke verwerkt moeten worden.
Door de ingezette eindspurt om te voldoen aan de nieuwe regels is de productie in sommige landen dramatisch gedaald. In Spanje bijvoorbeeld, zullen dit jaar vermoedelijk 15 procent minder eieren zijn. Productiedalingen worden ook verwacht in de drie lidstaten waar de omschakeling niet voltooid is. Volgens de meest recente documenten van de EU zitten er in Italië nog altijd 17 miljoen leghennen in klassieke kooien.
In 2012 is de Europese eiproductie lichtjes gedaald, maar de EU blijft wel zelfvoorzienend. De vaak voorspelde instorting van de ei-industrie heeft niet plaatsgevonden. Ondanks de moeilijkheden die er nog altijd zijn, zal de Europese eiermarkt in 2013 terug op volle toeren draaien, zo werd voorspeld op Eurotier.

Laatste reacties

 • zeelander

  om eerlijk te zijn wordt je toch doodziek van dat hele europese richtlijnen
  voor eieren
  als je hier noch kooieieren zou produceren gingen ze rechtstreeks naar de destrukter
  en daar zitten nog 10 tallen miljoenen kippen in kooien
  waar zijn die europese regels voor
  is er misschien een knappe amtenaar die dat hier even uit kan leggen
  ik ben benieuwd

  groetjes

 • Mels

  Nee,helaas kan niemand dat uitleggen,waarschijnlijk is het zo;Als we nou maar niks doen en roepen dat we de omschakeling niet overleven als sector in die landen,dan komt de EU vanzelf of met een regeling,of met geld uit NL en andere landen die wel omgeschakeld zijn.Dit is een van de vele dingen die mij aan het hele EU verhaal tegenstaan,Zorg als land dat je zaakjes op orde zijn en werk samen aan een bloeiende EU economie maar binnen ruime kaders en niet aan de strakke leiband.

 • joannes

  Zolang er landen zijn waar politieke partijen in bezit zijn van clans en geld wegsluizen naar Zwitserland, blijven Nederlanders betalen en boeten met benauwde regelingen die geld chippen naar die clans. http://www.elmundo.es/elmundo/2012/11/17/barcelona/1353154428.html

 • Marco22

  Precies
  joannes Las ook dat griekenland het kadaster niet voor elkaar had en dus geeneens ozb kan heffen. Dan vraag ik mij dan af hoe zit dat daar dan met de perceelsregistratie? En zo gaat het op vele vlakken met die knoflook landen. Kan mij wel voorstellen dat veel mensen klaar zijn met Brussel. Handhaven of geen geld.

Of registreer je om te kunnen reageren.