Pluimveehouderij

Nieuws 2296 x bekeken 14 reacties

Eiersector heeft ketenregisseur nodig

Lunteren - De Nederlandse eiersector heeft behoefte aan een ketenregisseur. Om te zoeken naar en de richting aan te geven naar nieuwe afzetmogelijkheden voor Nederlandse eieren.

Dit zei Petro Boon, directeur inkoop en kwaliteit bij Gebr. Van Beek Group in Wehl, dinsdagavond in Lunteren tijdens een informatieavond voor legpluimveehouders van P. Bos veevoeders in Ederveen. Een keten leeft van de afzet van eieren, dus lijkt het Boon logisch dat de eierhandel en de eierverwerkende industrie de leiding in de keten nemen. Die zitten het dichts bij de eindafnemer. Maar, zo vroeg hij zich af, krijgen die ook de leiding? "In Nederland hebben we vrije ketens. Pluimveehouders zijn vrij om een hennenleverancier, een voerleverancier en een eierhandel te kiezen. Dus past ketenregie wel in onze markt?"
Boon signaleert ontwikkelingen in Duitsland die ongunstig zijn voor de export van Nederlandse eieren naar Duitsland, nu nog 60 procent van de Nederlandse productie. Door de groeiende eigen productie neemt de zelfsvoorzieningsgraad voor eieren in Duitsland toe en zal de importbehoefte dalen. Daarbij kiezen Duitse retailers en consumenten steeds meer voor producten uit eigen land of regio, met het stempel DE erop. "Aan sommige leveranciers mag je alleen nog Nederlandse eieren leveren als je ook een minimum percentage in Duitsland geproduceerde eieren levert. Sommige spelers, gelukkig de kleinere, eisen zelfs al 100 procent Duitse producten."
Boon vindt het zaak dat de Nederlandse eiersector zoekt naar alternatieven voor de export naar Duitsland. Frankrijk en Engeland zijn dat niet, want Fransen en Britten zijn volgens hem net zo chauvinistisch als Duitsers. "Of we moeten zorgen dat de Duitsers niet om de Nederlandse eieren heen kunnen."

Laatste reacties

 • de4de

  beste boon,
  u haalt 2 dingen door elkaar en probeert daar uw voordeel mee te doen.
  jaren geleden hebt u de regie van de pluimveehouders overgenomen/gekregen.
  of dat de juiste keuze is laten we maar even achter wegen.
  dat u nu de regie over de afzet heeft, heeft niets te maken met de handelsvrijheid die pluimveehouder heeft met betrekking tot voer en hennenras. dat de pluimveehouder deze keuze heeft maakt hem sterk en resulteert in de beste kwaliteit ei.
  het is vervolgens aan u om dit ei voor een eerlijke prijs te vermarkten.
  zodat de HELE keten hiervan kan mee profiteren.

 • l coumans

  de4de in die richting ging ook mijn gedachte maar uw verhaal is de echte waarheid , misschien zijn ze wel een beetje in slaapgesukkelt

 • Roy Tomesen

  Ik ben het met de heer Boon eens dat we een sterke ketenregiseur nodig hebben!
  Het gaat erom dat we meer dan ooit moeten gaan produceren naar waar vraag voor is! Er komen een aantal bedreigingen qua afzetmogelijkheden op onze sector af en het is aan de gehele keten om de mogelijke gaten die anderen (andere landen) laten vallen op te gaan vullen met onze eieren! Dit was ook de essentie van het betoog van Petro op deze avond. Het gaat er zeker niet om (nog niet om) dat de Boon wil bepalen met welke hennen wij werken of met welke voerfabrikant wij zaken doen. Wel hebben we partijen nodig die samen met ons kansen op de afzetmarkt in kaart gaan brengen, en ik ben van mening dat daar een taak voor een ketenregiseur ligt (wie dat dan ook mag zijn) We kunnen er ook gewoon voor kiezen om elkaar kapot te concureren, maar of wij in Nederland dan degenen zijn die het langste vol houden betwijfel ik!
  Het is meer dan ooit tijd om als pluimveehouder samen met je eierhandel op zoek te gaan naar nieuwe afzetmogelijkheden voor Nederlandse eieren nu de zelfvoorziening van Duitsland oploopt. De tijd van een bult eieren produceren en deze over de heg bij de eierhandel neer te gooien gaat voorbij.
  NB. Jammer dat zo weinig mensen onder eigen naam discussies durven voeren!

 • maartje gussinklo

  Helemaal eens met je verhaal Roy. Daarnaast vind ook ik het jammer dat de meesten anoniem berichten plaatsen. Waarom niet onder eigen naam?

 • de4de

  roy,
  alleerst sorry voor mijn vreemde naam maar deze heb ik eenmaal gekregen.
  lees je eigen verhaal nog eens goed en probeer het dan van een andere kant te belichten. pluimveehouders maken de eieren want daar zijn ze goed in. handelaren en verwerkers vermarkten deze eieren want daar zijn zij goed in.
  handelaren zeggen dat ze kijk hebben op de markt in europa/de wereld.
  doe er iets mee.
  ik wil me zelf geen ketenregiseur noemen maar het lijk mij bij deze geregiseert. produceeren naar vraag is niet realistisch gaat je nooit lukken.
  als je dat wil proberen gaan ze elders de productie opvoeren en dan laat je je zelf weg drukken.
  als jij jezelf niet bij de blijvers ziet omdat je niet hunt concureren moet je je nog maar eens goed achter de oren krabben of je wel goed bezig bent.
  kostprijs, kwaliteit, betrouwbare afzet,

 • pieterfranken1

  de4de,
  Het is altijd goed om te kijken of er markten zijn waar voor je kan produceren. Hoe meer keuze richtingen voor je eieren, hoe meer kansen voor een goede prijs. Als er mogelijke markten zijn waar we bv met een iets ander concept meer kunnen verdienen moeten we die markt pakken. Om alleen maar als pluimveehouder domweg eieren te produceren ben je volgens mij geen ghoede ondernemer. Je zal altijd voor een markt moeten produceren die jou eieren hebben wil anders moet je onder kostprijs werken. Dit zal zeker niet altijd lukken. Maar daarom is het des te belangerijker om de vraagmarkten in beeld te krijgen. Zodat we alle eieren van de nederlandse pluimveehouders goed kunnen plaatsen

 • de4de

  pieter,
  helemaal mee eens maar laat de handelaar zijn werk doen dan doen de pluimveehouders dat ook. en of dat in een concept moet of niet is mij om het even, concument vraagt wij draaien.

 • Roy Tomesen

  de 4 de

  Jammer dat je niet als nog je naam zegt als je aangeeft dat je deze nu eenmaal hebt gekregen maar goed.
  Ik denk dat we het een heel eind met elkaar eens zijn echter er is 1 nuanceverschil, tuurlijk zijn wij goed in het produceren van eieren, veel beter als het gemiddelde pakstation / handelaar die dat evt. deels zelf doet. Pakstations / handelaren zijn veel beter in het vermarkten van eieren dan dat de gemiddelde pluimveehouder is. Echter ik ben van mening dat we het samen moeten doen, het pakstation constateerd een vraag in de markt en wij moeten proberen deze zo goed mogelijk in te vullen. Ik zie mezelf zeker wel bij de blijvers echter ik wil wel proberen te produceren wat er vanuit de handel gevraagd wordt!

 • l coumans

  misschien is de tijd rijp dat wij pluimveehouders samen de handen ineen slaan en de markt verkennen ,met een beetje gevarieerde pluimage moet dat toch kans hebben.

 • Roy Tomesen

  Ik hou me aanbevolen

 • Tonnis

  Hallo Roy, ik weet uit een reportage in de pluimveehouderij hoe de situatie op jouw bedrijf is (mooi bedrijf). Maar nu gaat de regiseur straks vrije uitloop en bio eieren vragen, hoe los jij dit dan op.
  Met vr. gr. Tonny Hospers

 • lub tuf

  niet.

 • l coumans

  of wel lubtuf dan krijgt mijn bio eieren en lever ik zijn eieren aan mijn handelaar , want de handelaars/pakstations willen nog weleens naar eieren vragen die je niet hebt

 • Roy Tomesen

  Tonny

  Dat is lastig, op huidige locatie kan ik niets met vrije uitloop. Dus moet ik meerwaarde zoeken in een Scharrelplus concept ofzo. Ik heb ook niet gezegd dat het allemaal makkelijk wordt, en die vrije uitloop of bio dan maar op een andere lokatie

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.