Pluimveehouderij

Nieuws 8 reacties

Vleeskuikenbedrijven leggen productie nog niet massaal neer

Doetinchem – Vleeskuikenbedrijven leggen nog niet massaal de productie stil door de hoge voerprijzen. Dat blijkt uit een inventarisatie onder een aantal grote vleeskuikenbedrijven en vertegenwoordigers in de sector.

De sector heeft sinds afgelopen zomer te maken met extreem hoge voerprijzen. Voer kost een vleeskuikenhouder inmiddels circa 100.000 euro per maand. Elly de Kort, voorzitter van de kring Vleeskuikenhouders van de NOP (Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders) kent twee vleeskuikenbedrijven met 80.000 tot 90.000 dieren die de productie inmiddels hebben stilgelegd. Het gaat echter niet om tientallen bedrijven.
Gert-Jan Oplaat van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) heeft op recente bijeenkomsten voor vleeskuikenhouders gemerkt dat er over gesproken wordt. “Maar ik ken zelf geen bedrijven die ook daadwerkelijk al de productie hebben stilgelegd. Bedrijven doen dat niet zomaar, want de stallen leeg zetten kost ook geld”, aldus Oplaat.
Volgens een groot vleeskuikenbedrijf in Overijssel, die anoniem wil blijven, is leeg zetten echt een noodoplossing. “De netto-opbrengst van de kuikens is nu ongeveer de helft. Maar als je de stallen leeg houdt, dan heb je helemaal niets. En de vaste kosten gaan wel gewoon door. Vleeskuikenbedrijven kunnen naar mijn mening dan beter kiezen voor een cyclus van 8 weken in plaats van 7 weken, het verminderen van het aantal vleeskuikens op de vierkante meter of de dieren lichter afleveren aan de slachterij”, aldus de pluimveehouder.
Vleeskuikenhouder Dick Schieven uit Gelderland pleit voor meer regie in de sector dat iedereen een ronde 10-15 procent minder kuikens opzet, iets wat hij dit voorjaar ook heeft gedaan. "Hierdoor verklein je het aanbod en zal de opbrengstprijs stijgen. Aan de dure voerkosten kan je toch weinig doen. We moeten het hebben van de opbrengstprijs. Helaas ontbreekt de regie nog in de keten om structureel iets minder vleeskuikens te produceren”, aldus Schieven. Hij verwacht nog niet dat veel bedrijven de stallen leeg gaan zetten, maar sluit dit niet uit voor de toekomst.

Laatste reacties

 • Güllebank

  Wir kaufen Mist
  Güllebank Weser-Ems
  Bonrechtern 94
  49429 Visbek
  info@guellebank.de
  www.guellebank.eu

 • B bob

  Volgens mij kunnen die Duitsers veel mist vinden in de buurt van het Frankfurt.

 • B bob

  Dick pleit voor het verlagen van het aantal kuikens in alle stallen ! Dat is echt een brilljante gedachte. Gewoon gaan voor dierwelzijn met z'n allen en iedereen heeft weer dezelfde kansen in de markt.

 • probe14

  Wat een openheid. Slachterijen lezen dit ook. Ze draaien toch wel door, dus waarom zullen we meer betalen?
  Vleeskuikenhouers: reken uw kostprijs uit. Zet daar een goede marge voor risico op en vertel uw afnemer wat uw product voor een volgende ronde gaat kosten. Spreek af dat die prijs op UW factuur komt, 3 dagen na leveren!
  Toon ondernemerschap.

 • B bob

  Ik ben het in dit geval bijna volledig eens met Info387 !
  Ik denk dat de Ondernemers echter beter kunnen vragen wat de afnemers graag voor een product ontvangen en daar proberen naar toe te werken.
  In de rest van Europa staan enorm veel stallen de volledig afgeschreven zijn en de kippenhouders die daarin werken kunnen makkelijk leveren onder jouw kostprijs+marge zodra je nu als reguliere vleeskippenhouder je poot stijf gaat houden.
  Zodra je onder de kostprijs moet gaan leveren is het gewoon sluiten in de winter als de stookkosten te hoog worden en tegen beter weten hopen dat de voederprijzen in de lente weer een beetje zakken.

 • janmoed

  we staan al 8 week leeg 1700m stal ,en dat is n v p ook bekend wat mij op valt is dat iedereen wat roept maar er niets aandoet. de oor zaak is niet de hoge voer prijs
  maar de lage vlees prijs, 0.95 geslacht en 7 tot 8 euro in de super markt , ik heb veel ge tweed de laatste weken maar A Hein filtert het weg, bang dat de consument dit leest,

 • John*

  in plaats van 8 weken leeg kan je ook 1/6 tot 1/7 deel minder dieren opzetten. dan profiteer je in ieder geval nog als de markt daarna aantrekt. Een andere optie is kijken hoeveel kuikens met bijbehorende hoeveelheid voer tegen de verwachte voerprijs kan kopen van de rekening courant. De verliezen die nu gemaakt worden wegen niet op tegen de stijging van de vaste lasten per dier bij een kleiner aantal dieren. En misschien stijgen de technische resultaten nog wel zodat je helemaal niets merkt van het kleinere aantal dieren. Veel buitenlandse mesters werken op deze manier. Zo geeft de markt teminste aan hoeveel vlees er gemaakt wordt. Door elke maar die hokken vol te stoppen is het afwachten wat de markt 7 weken later wil geven.

 • probe14

  Zo is het John,

  Belangrijkste maatregel die geld oplevert voor vleeskuikenhouder is stoppen met uitladen.
  Aan alle kanten voordelen. Voor prijzen, resultaten, welzijn en werkplezier!
  Het moest verboden worden.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.