Pluimveehouderij

Nieuws 12 reacties

Vlees- en legsector blijven zoeken naar oplossingen uitloopprobleem

Barneveld - De pluimveevleessector en de legsector blijven met elkaar in overleg om een oplossing te zoeken voor de problematiek van de uitloop voor leghennen. Dat zei NOP-voorzitter Eric Hubers tijdens de vergadering van de sectorcommissie pluimveevlees in Barneveld.

De pluimveevleessector zou graag zien dat er in het voorjaar een ophokplicht wordt ingesteld om het risico op laagpathogene vogelgriep (LPAI) te verminderen. De legsector wil er niet aan omdat ze afzet- en exportbeperkingen verwacht voor vrije uitloopeieren als die zijn geproduceerd door dieren die gedwongen binnen zitten.

Doordat de pluimveesector als geheel niet op één lijn zit over het AI-beleid, gebeurt er tot nu toe vrij weinig. De overheid is niet van zins een ophokplicht in te stellen. Maatregelen blijven nu beperkt tot voorwaarden die er aan de uitloop worden gesteld. Die moeten goed worden afgerasterd en zo worden ingericht dat de kippen niet in aanraking kunnen komen met watervogels die vaak drager zijn van AI-virussen.

Hubers ziet nog wel wat mogelijkheden om iets te bereiken. Eén van de mogelijkheden is om in Brussel bij de EU de regelgeving aan te kaarten. Ook kunnen de uitlopen vaak kleiner, om ze zo beter beheersbaar te maken. “Ik heb zelf leghennen die volgens de regels een oppervlakte van 30 hectare ter beschikking moeten hebben. Erg duurzaam is dat in mijn ogen niet. Dat kan best minder, maar dan moeten de regels worden aangepast”, aldus Hubers.

Laatste reacties

 • l coumans

  ja mijnheer Hubers je kan ook meerdere kleine stallen verdelen over je 30 ha , en vergeet een bouwblok van 1.5 ha

 • B bob

  kijk op youtube naar 'Ok vleesnl biologische kippenboer' voor het antwoord

 • Ross

  Mooi die hobby boeren maken veel stuk voor anderen die hun boterham er mee willen verdienen.

 • Bison

  Ross,men moet toch ergens beginnen,niet iedereeen wil met de bank aan z'n enkel het leven door

 • Ross

  O.k Bison maar laten ze dan ook niet over duurzaamheid beginnen want we weten om 1 KG vlees biologisch te produceren nogal wat meer land en water nodig is. En diervriendelijk doden betekent niet meer dan met respect omgaan met de dieren(zoals ook in de reguliere sector).

 • Bison

  Wat bedoel je eigenlijk met duurzaamheid Ross?
  Wat verleden jaar duurzaam genoemd werd is vogend jaar weer obsoleet.Men komt nooit aan het eind.Wat vandaag goed werkt werkt morgen weer niet.
  Productie kan niet altijd maar opgeschroeft worden zonder nadelige gevolgen voor de natuur,de dieren en de mens.
  En die nadelen zijn (van een afstand) al overal te zien.
  Waar intensief geboerd word is de algehele natuur het armste.
  Hetzelfde geld in de grote steden.

  De natuur dicteerd dat duurzaamheid alleen te vinden is in extensive farming.
  De rest is roofbouw plegen tot alles kapot is.De mens is hard op weg in die righting.
  Er zijn nu al te veel mensen in de wereld,kijk maar om je heen hoeveel immigranten er binnenkomen van andere landen.Ze komen echt niet voor de grap.

 • Ross

  Prima Bison maar bepalen wij(het rijke westen) wie wel of niet een kindje mag. Wereldbevolking groeit ieder dag nog. Mensen worden ouder o.a. door inzet antibiotica, het eten van de plofkip, enz..
  Wat ik wil zeggen is dat veel mensen denken dat biologisch duurzaam is in de zin voor alles beter maar dat is doem denken.
  Zal alleen maar meer hongersnood komen en wij het rijke westen maar zeuren en drammen hoeveel M2 uitloop moet die kip hebben.

 • klaasKip

  wat de idealisten nog steeds niet willen begrijpen is dat dieren welzijn niks met duurzaam heeft temaken bij duurzaam gaat het over CO2 uitstoot en de belasting van de natuur hier verliest de extensieve sector het nog altijd van de intensieve.

 • schoenmakers1

  dierwelzijn wordt ingevuld met wat mensen denken dat de dieren fijn vinden, het kan goed zijn dat de dieren iets heel anders verstaan onder dierwelzijn als momenteel beschreven wordt in diverse houderijsystemen, hoeveel kippen blijven er niet binnen in de uitloopsystemen???????

 • B bob

  Ross denkt dat het eten van plofkip bevordelijk is voor de volksgezondheid terwijl deze sector juist de multiresistente pathogenen heeft ontwikkeld waardoor de mensheid echt veel schade heeft opgelopen. Hoe naief kun je zijn ?
  Een Biologische ondernemer zou volgens ross een doemdenker zijn omdat hij in harmonie met Moeder Natuur werkt ? LOL
  Voldoende ruimte voor dierwelzijn in Nederland zou meer honger betekenen voor de wereldbevolking ? LOL
  Hoeveel kippen lopen gewoon naar buiten als ze een vrije uitloop ( gedeeltelijk overdekt en met voldoende schaduw ) tot hun beschikking hebben schoenmakers?
  Duurzaam is niets anders dan het systeem in stand houden en de plofkippen industrie werkt met het ontwikkelen van pathogen juist aan de verwoesting van het ecologische evenwicht klaaskip!!

 • Bison

  Wel Ross inderdaad heeft de west geen recht om te bepalen wie wel of niet een kindje mag hebben.
  Maar dan zou ik m'n eigen ook niet te veel zorgen maken of al die extra mensen elke dag wel of niet te bikken hebben als ze meer kinderen produceren dan er eten voor is in eigen land.
  Jij kunt ook geen 10 koeien constant op 1 bunder grazen,of verwacht je dat de buurman zijn hek maar open moet zetten als je te kort komt terwijl hij er zelf all 3 graast?.

 • Ross

  Wel erg kort door de bocht Bison. Heb je medemens lief maar dat geld dus niet voor jou je ziet alleen eigen gewin.
  En Bobke geloof je zelf dat is er tenminste 1 de rest schud zijn hoofd om jou sprookjes.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.